“Uskoro Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije“
Foto: Vlada Crne Gore

Koprivica poručio

“Uskoro Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije“

Obrazovanje Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije je pri kraju, kazao je potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica i poručio da je važno da bude ubrzana izrada pravosudnih i antokorupcijskih propisa.

Koprivica se, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, sastao sa delegacijom Međunarodnog Republikanskog Instituta u Crnoj Gori (IRI).

On je istakao da su vladavina prava i evropski napredak ciljevi 44. Vlade.

“Koprivica je upoznao goste da je pri kraju obrazovanje Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, kao i da njegov kabinet preduzima pripremne aktivnosti u vezi sa izradom Nacrta strategije za borbu protiv korupcije, koja je, između ostalog, važna i sa aspekta obaveza iz poglavlja 23“, kaže se u saopštenju, prenosi portal RTCG.

Navodi se da je Koprivica izrazio spremnost za saradnju sa IRI po pitanju borbe protiv korupcije.

On je rekao da je veoma važno da se ubrza izrada pravosudnih i antokorupcijskih propisa i da se, uz mišljenje Evropske komisije (EK) i Venecijanske komisije, dobiju u što kraćem roku kvalitetni dokumenti.

Programski direktor IRI-a Borislav Spasojević čestitao je Vladi na cjelokupnom dosadašnjem radu i upoznao Koprivicu sa radom IRI-a u Crnoj Gori.

On je istakao da je borba protiv korupcije upravo jedna od oblasti koje će pokrivati Regionalni program, kao i da Crna Gora može računati na podršku u toj oblasti.

Član radne grupe IRI-a za Zapadni Balkan Zlatko Vujović kazao je da je preporuka da se u izradi Strategije za borbu protiv korupcije koristi inkluzivni pristup.

On je rekao da je potrebno uključiti nevladin sektor u izradi Strategije za borbu protiv korupcije, kao i u izradi izmjena i dopuna Zakona o sprečavanju korupcije.

Vujović je, kako je saopšteno, izrazio spremnost za pomoć u izradi tih dokumenata.

Navodi se da su se sagovornici saglasili oko uspjeha koji je Vlada postigla u imenovanju vrhovnog državnog tužioca, članova Sudskog savjeta i preostalog sudije Ustavnog suda.

Oni su se saglasili da je prilikom izrade propisa i strateških dokumenata potrebno ispoštovati preporuke i mišljenja EK i Savjeta Evrope.

“Takođe, postignuta je saglasnost da je potrebno što prije izabrati Savjet Agencije za sprečavanje korupcije, što je i jedan od prioriteta u dobijanju privremenih mjerila za Pregovaračko poglavlje 23 - Pravda, sloboda i bezbjednost“, kaže se u saopštenju.

Delegaciju IRI-a, osim Spasojevića i Vujovića, činio je i Nenad Koprivica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.