Brđanin: Na zajedničkom smo putu ka jačanju bezbjednosti u pomorskom prostoru
BRĐANIN NA OTVARANJU DOGAĐAJA O POMORSKOJ JEDINICI ZA INFORMACIJE/ FOTO: UPRAVA POLICIJE

Brđanin: Na zajedničkom smo putu ka jačanju bezbjednosti u pomorskom prostoru

U kontekstu složenih bezbjednosnih izazova s kojima se suočavamo, posebno u vezi sa krijumčarenjem i organizovanim kriminalom, izuzetno je važno da zajednički radimo na jačanju kapaciteta za prikupljanje informacija i analizu rizika, kazao je direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

On je učestvovao na otvaranju događaja o Pomorskoj jedinici za informacije, ali i o saradnji i povezivanju međunarodnih partnera u ovoj oblasti, a koji je organizovan u saradnji sa predstavnicima britanskih službi za sprovođenje zakona u okviru petnodnevne posjete delegacije Kolumbije crnogorskoj Upravi policije.

- Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala je kao prioritet i prijetnju u Crnoj Gori prepoznala krijumčarenje narkotika, cigareta i migranata, što nadalje kao imperativ u radu Uprave policije postavlja razvoj efikasnih mehanizama za suzbijanje ovih prijetnji - kazao je direktor Uprave policije.

Kako je istakao, ovaj vid okupljanja je od velikog značaja za sve učesnike, imajući u vidu činjenicu da upravo ovakvo okupljanje omogućava priliku za razmjenu znanja, iskustava i najboljih praksi između partnera iz različitih zemalja, te i direktne kontakte koji će dodatno unaprijediti buduću razmjenu podataka i ojačati povjerenje među agencijama.

Brđanin je informisao sagovornike da je na posljednjoj sjednici Biroa za operativnu koordinaciju usvojena inicijativa Uprave policije za formiranje međuresorne radne grupe koja će uključivati predstavnike Uprave policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost, Uprave carina, Ministarstva odbrane i drugih relevantnih institucija, a čiji će glavni zadatak biti koordinacija aktivnosti u cilju uspostavljanja Pomorske jedinice za informacije u okviru Uprave policije, koja će biti smještena u Luci Bar.

Brđanin je istakao posebnu zahvalost britanskoj Vladi i Ambasadi, a naročito predstavnicima Međunarodnog odjeljenja britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova pri Britanskoj ambasadi, na podršci u iniciranju i jačanju saradnje Uprave policije Crne Gore sa zemljama Latinske Amerike, što se ogleda i u uspješno realizovanoj posjeti delegacije Kolumbije, ali i na podršci u mnogim drugim aktivnostima koje su značajno unaprijedile rad Uprave policije. Tom prilikom je naglasio i da su ovonedjeljne aktivnosti samo početak zajedničkog puta ka jačanju bezbjednosti i sigurnosti u pomorskom prostoru.

- Važnost ovog događaja predstavlja drugi korak u uspostavljanju odnosa u borbi protiv transatlantskog organizovanog kriminala, imajući u vidu da je britanska vlada podržala posjetu predstavnika crnogorske Uprave policije Latinskoj Americi u novembru kao i ovonedjeljnu uzvratnu posjetu - kazala je zamjenica britanske ambasadorke Sara Pilbim (Sarah Pilbeam) te iskazala uvjerenje da su se u tekućoj sedmici identifikovali značajni segmenti zajedničkog rada koji će biti od obostranog interesa službi.

Ovaj događaj bio je prilika da crnogorske, kolumbijske i britanske službe za sprovođenje zakona prezentuju izazove za pomorsku sigurnost i sagledaju modalitete dalje saradnje u ovoj oblasti.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.