Zeleno svjetlo za konoplju u pljevaljskom selu Šumane
Foto: Elaborat o procjeni uticaja

Zeleno svjetlo za konoplju u pljevaljskom selu Šumane

Agencija za zaštitu životne sredine dala je saglasnost bjelopoljskom preduzeću “PB agro” na elaborat o uticaju na životnu sredinu izgradnje fabrike za proizvodnju industrijske konoplje i proizvoda od konoplje, koju planiraju da izgrade u pljevaljskom selu Šumane, pet kilometara od grada, neposredno uz put Pljevlja - Đurđevića Tara.

U sprovedenom postupku procjene uticaja na životnu sredinu utvrđeno je da je elaborat urađen u skladu sa Zakonom o procjeni uticaja na životnu sredinu i da sadrži definisane mjere za sprečavanje, smanjenje ili otklanjanje štetnih uticaja na životnu sredinu.

Fabrika će se graditi na zemljištu koje je ranije kupilo to preduzeće. Kako se navodi u dokumentaciji, pogon će imati ukupno 242 metra kvadratna. Fabrika bi prerađivala nekoliko proizvoda od industrijske konoplje od kojih su glavni čaj od cvijeta i lista i kapi od cvijeta industrijske konoplje.

“Tehnologija prerade industrijske konoplje je u potpunosti ekološki čist zatvoreni ciklus, bez nusproizvoda, jer se svaki dio konoplje koristi za različite proizvode, kojih je na listi Evropske unije više od 5.000”, navodi se u elaboratu.

Cvijet i list industrijske konoplje beru se ručno na polju.

“Cvijet se suši u prirodnim uslovima i određenom temperaturnom režimu u plastenicima na polju gdje je ubran. Poslije sušenja vrši se odvajanje cvijeta od stabiljke, koje se obavlja u istim plastenicima. Dobija se čist cvijet koji se pakuje u papirne džakove i prevozi u fabriku, gdje se vaga i ručno pakuje u odgovarajuću ambalažu i potom ide u prodaju. Prilikom proizvodnje kapi od industrijske konoplje čist cvijet se kuva u električnom kotlu da bi se dobile kapi od industrijske konoplje, koje se potom pakuju u bočice i idu u prodaju”, navodi se u dokumentaciji.

Obrađivač dokumenta tvrdi da izgradnja i rad fabrike neće imati većih uticaja na životnu sredinu, i da nema potrebe za preduzimanjem većeg broja mjera zaštite.

“Imajući u vidu djelatnost objekta, u toku njegovog funkcionisanja neće se izvršiti depozicija hemijskih i drugih materija koje bi mogle uticati na zagađenje zemljišta i podzemnih voda.

Industrijska konoplja je jednogodišnja biljka, koja sadrži manje od 0,3 odsto psihoaktivne supstance THC, i koja se sije u periodu april-maj. Sa samo jednog hektara konoplja može da se proizvede vlakana kao što se proizvodi na četiri hektara šume ili dva hektara pamuka. Kod konoplje se koriste svi djelovi biljke.

U svijetu se konoplja gaji u različite svrhe. Preko 20.000 proizvoda pravi se od industrijske konoplje. Značajna je kako u industriji papira, tekstilnoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, tako i u kozmetici, građevinarstvu i zaštiti životne sredine.

Primjena konoplje u industriji se nevjerovatno brzo širi i to u proizvodnji papira, bio-kompozitnih materijala za automobilsku industriju, građevinsku industriju, biorazgradive plastike.

Izvor Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.