Dvije trećine građana ne mogu da plate ljetovanje
TURIZAM/ - LAZAR RUŽIĆ

Dvije trećine građana ne mogu da plate ljetovanje

Sedmodnevno ljetovanje za prosječnu porodicu predstavlja jednu od uobičajenih stvari, koja se podrazumijeva pri planiranju kućnog budžeta. Međutim, ako je to na Zapadu gotovo pa pravilo, podaci sajta "Landgeist" pokazuju da na Balkanu to predstavlja luksuz koji sebi ne može priuštiti većina porodica.

Prema podacima sa pomenutog sajta, sedmodnevno ljetovanje gotovo je nemoguća misija za većinu stanovnika našeg regiona.

Gotovo sedamdeset odsto porodica na Kosovu* ne može sebi priuštiti sedmodnevni odmor, što ih stavlja na sam vrh ove neslavne liste, a na drugom mjestu je Crna Gora. Kada je riječ o našoj državi, gotovo dvije trećine građana, tačnije 67,2 odsto, nije u prilici da svojoj porodici omogući sedmodnevni odmor u toku ljeta. Svakako, na ovu situaciju drastično je uticala inflacija koja je poslednje dvije godine, od početka rata u Ukrajini, dobrano istanjila kućne budžete, jer su svakodnevni životni troškovi znatno veći. Kada je riječ o ostatku regiona, situacija ni tu nije značajno bolja. Na trećem mjestu pomenute liste je Rumunija, čijih 62,5 odsto građana sebi ne može priuštiti ljetovanje, a slijede Turska sa 60,8 odsto, Albanija sa 58,3 i Sjeverna Makedonija sa 55 procenata stanovnika koji ne mogu platiti ljetovanje.

Nešto bolja situacija je u Bugarskoj, gdje 43,8 odsto građana ne može priuštiti sebi ljetovanje, i susjednoj Srbiji, u kojoj je ljetovanje luksuz za oko 43,6 odsto građana. U Hrvatskoj je ljetovanje luksuz za 41,7 odsto građana, a u Grčkoj taj procenat iznosi 48,8 odsto. Od zemalja regiona, najbolja situacija je u Sloveniji, gdje taj procenat iznosi svega 16,7 odsto.

Na Zapadu su ovi procenti niži. Tako u Italiji i Španiji odlazak na ljetovanje sebi ne može da priušti oko trećine građana. U Italiji taj procenat iznosi 34,2 odsto, a u Španiji 33,6 odsto. U Slovačkoj 33,8 odsto građana ne može sebi da priušti ljetovanje, u Portugalu taj procenat iznosi 37,2 odsto, a u Mađarskoj ide preko četrdeset odsto. U ostatku Evrope procenti su znatno niži i ljetovanje predstavlja pravilo. Kada je riječ o baltičkim zemljama, procenat onih koji nemaju novca da plate ljetovanje kreće se od četvrtine do trećine stanovništva (Estonija 22,9 odsto, Letonija 28,5, Litvanija 34,3 odsto). U Poljskoj je taj procenat 27,6 odsto, na Malti 33,3 odsto, a na Kipru 37,2 odsto. Četvrtina Francuza nije u stanju da plati sedmodnevni odmor, a to ne može sebi da priušti ni petina Njemaca, 23,5 odsto stanovnika Velike Britanije i 27,7 odsto stanovnika Republike Irske. Ljetovanje je preskupo i za 18 odsto Čeha, 12,9 odsto Danaca, 12 odsto Finaca i 10,2 odsto Šveđana. Najniži procenti stanovnika koji ne mogu na ljetovanje zabilježeni su u Švajcarskoj, 8,4 odsto, Norveškoj, 7,9 odsto, i Luksemburgu, 7,6 odsto.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.