Rusija preuzela potpunu kontrolu nad Avdejevkom
AP

Rusija preuzela potpunu kontrolu nad Avdejevkom

Rusija je 17. februara saopštila da je preuzela "potpunu kontrolu" nad istočnim ukrajinskim gradom Avdejevkom, nekoliko sati nakon što je Kijev saopštio da se povukao iz bivšeg uporišta kako bi spasio živote vojnika, prenijela je agencija AFP.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavijestio je predsjednika Vladimira Putina o napredovanju, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Putin je "čestitao našoj vojsci i borcima na tako važnoj pobjedi", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov državnim medijima.

Suočene sa nestašicom municije i brojčano nadjačane na bojnom polju, ukrajinske snage saopštile su da su se povukle u ranim jutarnjim satima 17. februara.

Zauzimanje Avdejevke predstavlja najveću pobjedu Rusije u ratu od maja 2023. godine.

Ranije 17. februara, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu da je odluka o povlačenju iz istočnog grada Avdejevke donijeta kako bi se zaštitili životi nadjačanih ukrajinskih vojnika.

Zelenski je pozvao Zapad da okonča, kako je naveo "vještački deficit" u isporuci oružja i municije Ukrajini.

Ukrajina, koja u velikoj mjeri zavisi od ekonomske i vojne pomći svojih zapadnih saveznika, naročito Sjedinjenih Američkih Država, suočava se sa nedostatkom municije i vojne opreme usred neslaganja američkih republikanskih zakonodavaca oko paketa vojne i ekonomske pomoći Kijevu vrijednog 61 milijardu dolara.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.