Blinken stigao u prvu posjetu Albaniji

Blinken stigao u prvu posjetu Albaniji

Šef američke diplomatije Entoni Blinken doputovao je u Tiranu da bi pokazao podršku SAD tom ključnom savezniku na Balkanu.

Blinken bi trebalo da se sastane sa albanskim premijerom Edijem Ramom i delegacijom albanske omladine tokom foruma u Piramidi, ogromnoj zgradi u obliku piramide u centru grada, koja je nekada bila posvećena sjećanju na komunističkog vođu Envera Hodžu.

Za Vašington, cilj prvog putovanja Blinkena u Albaniju otkako je preuzeo dužnost, jeste potvrda „jakih bilateralnih odnosa sa ovim ključnim partnerom za stabilnost na Balkanu“, rekla je visoka zvaničnica Stejt department Juri Kim.

„Želimo da insistiramo i istaknemo odličnu saradnju koju imamo sa Albanijom“, rekla je ona.

Vašington posebno pozdravlja podršku Albanije Ukrajini protiv Rusije kao i njeno predsjedavanje burnom prošlogodišnjom sjednicom Savjeta bezbjednosti UN u prisustvu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

SAD namjeravaju da zahvale albanskim vlastima što su dočekale avganistanske izbjeglice koje su sarađivale sa SAD poslije povlačenja američkih snaga iz Avganistana u avgustu 2021. godine. Te izbjeglice su bile u Albaniji dok su čekale vize za preseljenje u SAD.

Albanija se okrenula Zapadu posle decenija izolacije pod komunističkim režimom Envera Hodže. Mala balkanska država pristupila je NATO 2009. godine i kandidat je za članstvo u Evropskoj uniji.

Na ulicama Tirane su danas postavljeni veliki posteri koji pozdravljaju dolazak Blinkena. Prema nedavnim istraživanjima javnog mnjenja, velika većina Albanaca ima veoma pozitivno mišljenje o SAD.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.