CNN: Neće biti lako odbraniti NATO od Trampa

CNN: Neće biti lako odbraniti NATO od Trampa

Republikanski i demokratski kongresmeni kao da su možda očekivali nedavne izjave bivšeg predsjednika Donalda Trampa o NATO-u, pa su u tišini progurali ograničenja predsjedničkih ovlašćenja da može povući Sjedinjene Države iz alijanse kao dio godišnjeg zakona o politici odbrane, prenosi CNN.

Tramp je ovog vikenda na svom predizbornom skupu govorio o razgovoru sa neimenovanim liderom jedne od zemalja NATO-a.

Konkretno u tom razgovoru on je rekao da će ohrabriti Rusiju da „radi šta god hoće“ sa državama članicama koje ne ispunjavaju zahtjeve Vašingtona o potrošnji na odbranu.

Ako Tramp pobijedi na izborima 2024. godine i okrene se protiv NATO-a, suočiće se sa novim kongresnim jezikom koji kaže da predsjednik „neće suspendovati, prekinuti, otkazati ili se povući iz Sjevernoatlantskog ugovora “ bez većine glasova u Senatu ili usvajanja relevantnog zakona od američkog Kongresa.

Bivši stalni predstavnik SAD pri NATO-u Kurt Volker rekao je da Tramp ima sposobnost da zaobiđe ovo ograničenje ili pronađe neki alternativni put.

Što se tiče istupanja iz alijanse, Volker je napomenuo da prema američkom ustavu Senat SAD mora da učestvuje u ratifikaciji ugovora, ali ne kaže ništa o istupanju iz sporazuma.

Međutim, pravne bitke po ovom pitanju mogle bi da se povlače godinama.

Ali Tramp bi, umjesto da pokušava da se povuče iz vojnog bloka, mogao da dozvoli svojim saveznicima da sprovode politiku hibernacije NATO-a, ideju koju promoviše jedan dio njegovih savjetnika.

Niko ne zna tačno kako će to izgledati, rekao je Volker, ali predsjednik ima ogromnu moć obzirom na način na koji Sjedinjene Države komuniciraju sa svojim saveznicima.

Izvor:  Politika.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.