"Da kosovske vlasti omoguće dinarske isplate iz Beograda"

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice sa protesta Srba zatraženo je od kosovskih vlasti da omoguće isplatu penzija i ostalih davanja u dinarima.

Ocijenjeno je da je odluka Centralne banke Kosova (CBK) koja to onemogućava diskriminatorska i politički motivisana, te zatraženo od međunarodne zajednice da doprinese njenom ukidanju.

Građani, na poziv Udruženja ujedinjenih penzionera, ispunili su centralni dio Mitrovice, a mnogi od njih nose zastave Srbije i transparente kojima se osuđuje odluka kosovskih vlasti u vezi sa finansijskim transakcijama, koja je stupila na snagu 1. februara.

Tu su i transparenti "Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju“, "Ovo je okupacija“, "UN 1244 USA HELP“, "Evropo otvori oči“, "Bez socijalnih primanja, nećemo imati ni za hranu", ali i oni kojima se osuđuje hapšenja Srba poput "Pravda za Slađana“ i "Nije kriv“.

Na okolinim zgradama takođe su istaknute srpske zastave, a govornici su na početku protesta upozorili da je Vladina odluka usmjerana ka onemogućavanju opstanka Srba.

Na protest su došli Srbi i iz sredina južno od ibra a govornici su ukazali i na neophodnost jedinstvenog djelovanja Srba, te kritikovali kosovske vlasti zbog načina djelovanja koji, kako su ukazali, pogađa i Rome, Alabance i Gorance koji primaju razne prinadležnosti iz Beograda.

 

Izvor: Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.