Desetoro djece poginulo u napadu na Rafu, zavladali glad i zaraza
(Foto: Beta/AP)

Desetoro djece poginulo u napadu na Rafu, zavladali glad i zaraza

Rat Izraela i Hamasa – 128. dan. Najmanje 44 poginulih u izraelskom napadu na Rafu, od čega su desetoro djeca. Izraelske trupe pripremaju se za ulazak u Rafu, a naložena je i priprema planova za evakuaciju palestinskog civilnog stanovništva sa juga Pojasa Gaze, uključujući taj grad.

Nastavlja se sukob Izraela i Hamasa. Desetine Palestinaca ubijene su u izraelskom napadu na Rafu. Pomoć izbeglicama u Pojasu Gaze otežano stiže ili je potpuno blokirana.

Neimenovani zvaničnik Hamasa saopštio je da su razgovori o primirju koji su održani u Egiptu bili "pozitivni i dobri".

Izraelske defanzivne snage saopštile su novootkrivene dokaze o postojanju tunela ispod sjedišta Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama(UNRVA) koji je Hamas koristio kao jednu od centralnih komandi obavještajnih službi Hamasa.

Izraelska vojska je prvi put u borbama u Gazi primijenila  vojnu tehnologiju sa vještačkom inteligencijom, što je izazvalo strah od upotrebe autonomnog oružja u modernom ratovanju.

Povodom najavljene izraelske operacije u Rafi reagovale su Ujedinjene nacije, Bijela kuća, kao i brojne države Bliskog istoka, upozoravajući na moguće ishode.

Trenutno se u Rafi nalazi oko milion ljudi, od čega je preko 700.000 interno raseljenih Palestinaca, koji se usred prenaseljenosti suočavaju sa širenjem zaraznih bolesti i rizikom od gladi.

Izraelska vojska pogodila je stambenu zgradu zapadno od glavnog grada Sirije Damaska, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Izvor RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.