Izrael tvrdi da je našao Hamasov tunel ispod sjedišta agencije UN u Gazi
Tunel (Foto: Guliver)

Izrael tvrdi da je našao Hamasov tunel ispod sjedišta agencije UN u Gazi

Izraelska vojska saopštila je u subotu da je otkrila tunel ekstremističke organizacije Hamas ispod sjedišta agencije UN za palestinske izbjeglice (UNRWA) u gradu Gaza.

Otkrivanje tunela označilo je poslednje poglavlje u kampanji Izraela protiv UNRWA koju optužuje za saradnju s Hamasom, kojeg SAD i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom.

UNRWA je u odgovoru navela da nije djelovala u tom sjedištu od 12. oktobra – pet dana pošto su pripadnici Hamasa napali jug Izraela. Agencija UN je pozvala na nezavisnu istragu.

Hamas je ranije demantovao izraelske tvrdnje da je iskopao široku mrežu tunela ispod škola, bolnica i druge civilne infrastrukture da prikrije svoje aktivnosti.

UNRWA je već pod lupom pošto je prošlog mjeseca otpustila izvjestan broj zaposlenih poslije izraelskih navoda da su oni učestvovali u napadima Hamasa 7. oktobra.

Izraelska vojska i bezbednosna agencija Šin Bet naveli su da su operacije u gradu Gaza poslednjih nedjelja dovele do otkrivanja "tunelskog šahta" blizu škole kojom upravlja humanitarna agencija UN.

"Šaht je vodio do podzemnog terorističkog tunela koji je služio kao značajno sredstvo Hamasove vojne obavještajne službe i prolazio je ispod zgrade koja je bila glavni štab UNRWA u Pojasu Gaze", dodali su u saopštenju.

"Električna infrastruktura" u tunelu – koji je dug 700 metara i koji se nalazi 18 metara ispod površine – "povezana" je sa sjedištem agencije, "što ukazuje da su objekti UNRWA snabdijevali tunel strujom", naveli su izraelska vojska i bezbjednosna agencija.

Dokumenti i zaliha oružja u samom sedištu UN "potvrđuju da su te kancelarije u stvari koristili i teroristi Hamasa", navodi se u zajedničkom saopštenju.

UNRWA je saopštila da je njeno osoblje bilo primorano da napusti svoj kompleks u gradu Gaza po instrukcijama izraelskih snaga pošto se pojačalo bombardovanje u toj oblasti.

Agencija je dodala da je svaka sumnjiva aktivnost primijećena u blizini ili ispod njenih prostorija prethodno prijavljena vlastima u Gazi pod kontrolom Hamasa i Izraelcima, a takođe je javno objavljena, dodaje se u saopštenju.

Poslednje tvrdnje "zaslužuju nezavisnu istragu koju trenutno nije moguće sprovesti s obzirom na to da je Gaza aktivna ratna zona", navela je UNRWA i dodaje da "izraelske vlasti nisu zvanično obavestile UNRWA o navodnom tunelu".

UN su pokrenule dvije odvojene istrage o UNRWA, prvu u vezi sa izraelskim tvrdnjama o učešću njenih zaposlenih u napadu 7. oktobra, a drugu reviziju njene ukupne političke neutralnosti.

UNRWA je posle optužbi Izraela da je desetak njenih zaposlenih učestvovalo u napadu 7. oktobru zapala u finansijsku krizu, pošto je navelo velikih država donatora obustavilo njeno finansiranje. Agencija navodi i da je Izrael takođe zamrznuo njen bankovni račun, uveo embargo na pošiljke pomoći i ukinuo poreske olakšice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.