Vještačka inteligencija nadziraće i saobraćaj
ILUSTRACIJA SNIMAK/ -UCG

Vještačka inteligencija nadziraće i saobraćaj

Mašinski fakultet Univerziteta Crne Gore (UCG) u Podgorici dobio je akademsku licencu softvera zasnovanog na vještačkoj inteligenciji za analizu saobraćajnih tokova. Kako objašnjavaju sa UCG, licenca je dobijena na osnovu saradnje profesora sa Odsjeka za drumski saobraćaj na Mašinskom fakultetu sa češkom kompanijom DataFromSky.

– Ovaj softver predstavlja inovativno rješenje za razvoj koncepta pametnih gradova kroz efikasno upravljanje saobraćajnim tokovima. Pored toga, softver ima aplikaciju u oblastima bezbjednosti saobraćaja, pametnog parkiranja, adaptivnog regulisanja saobraćaja i drugih inteligentnih transportnih sistema. Ovo predstavlja važan korak ka realizaciji Programa razvoja i uvođenja inteligentnih transportnih sistema u drumskom saobraćaju za period od 2022. do 2026. godine – saopšteno je sa UCG.

Inače, podgorički Mašinski fakultet posjeduje opremu za analizu emisije štetnih produkata saobraćaja "Aeromon", kao i dron "DJI Matrice 600 Pro" specijalizovan za ovu vrstu saobraćajnih istraživanja.

– U kampusu Univerziteta Crne Gore, od strane saradnika i studenata master i doktorskih studija, sprovedena su probna istraživanja. U ovoj godini planirana su naučna istraživanja u oblastima kapaciteta saobraćajnih tokova, bezbjednosti saobraćaja i ekologije u drumskom saobraćaju. Rezultati će biti publikovani kroz naučne radove u međunarodnim časopisima i master radovima studenata na studijskom programu Drumski saobraćaj – saopštili su sa UCG.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.