ZIDANJE SKADRA: Saobraćaj na putu Jezerine – Lubnice tek u junu, privremeno možda ranije

ZIDANJE SKADRA: Saobraćaj na putu Jezerine – Lubnice tek u junu, privremeno možda ranije

Saga o putu Jezerine - Lubnice, koja je počela prije sedam godina, i dalje traje. Put je započet prije sedam godina i prijeti da uđe u ''Ginisovu knjigu rekorda'' kao projekat čije je otvaranje najavljivano u više navrata. Kako tada tako i danas. U ministarstvu saobraćaja i dalje vagaju, kad, šta i kako.

“Ono što je realno jeste da će taj put biti u potpunosti pušten u saobraćaj do juna ove godine. Ono što pokušavamo da vidimo jeste da li je moguće da se taj put pusti u probni rad i to samo pod uslovom da je put u potpunosti bezbjedan za saobraćaj. Narednih dana ćemo javnost obavijestiti da li je to moguće”, kazao je ministar pomorstva i saobraćaja Filip Radulović.

Dakle, u najgorem slučaju od Kolašina do Berana kroz tunel “Klisuru” moći ćemo u junu ove godine, ako ne bude opet nekih nepredvidivih okolnosti.

Put koji povezuje dvije, odnosno više opština na sjeveru Crne Gore, nije važan samo za stanovnike tih gradova već i za one koji putuju iz Podgorice, primorje, ali i putnike i turiste iz Rožaja i Srbije.

Znatno skraćuje vrijeme putovanja jer će Kolašin i Berane biti bliži za cijelih 40 kilometara. Tiim putem će posebno olakšanje i skraćenje vremena putovanja imati stanovnici Andrijevice, Gusinja i Plava.

Više sagovornika portala Standard, koji su krajem prošle godine uspjeli da prođu ovom dionicom, rekli su da su od Podgorice do Berana dolazili za sat i dvadeset minuta, što je neoporedivo kraće u odnosu na dionicu preko Mojkovca i Ribarevina.

Grupa građana je krajem novembra prošle godine održala nekoliko protesta protest kod tunela Klisura, nezadovoljni šestim probijanjem roka za puštanje ove dionice u saobraćaj.

“Mi smo došli ovde da izrazimo protest zbog načina na koji se izvode radovi na tunelu, zbog odlaganja otvaranja radova, zbog odlaganja završetka radova. Izrada tunela je počela prije sedam godina i trebalo je da se otvori danas. Tražimo odgovore”. kazao je tada jedan od okupljenih mještana.

Mještani Berana ukazuju da su u blokadi, jer se osim ove dionice rekonstruše put Berane – Ribarevine, a put preko Trešnjevika prema Mateševu gotovo da je, kako kažu, blokiran zbog vremenskih uslova.

“Mi smo trenutno smo u blokadi. Jednostavno smo došli kao građani da izrazimo protest i da se pitamo kada će se radovi završiti i kada će tunel biti u funkciji”, naveli su nezadovoljni građani.

Uprava za saobraćaj se 15. januara obratila opštinama Kolašin, Berane i Andrijevica sa zahtjevom da daju saglasnost za odvijanje saobraćaja na putu.

Dan nakon podnošenja zahtjeva, Opština Kolašin je dala saglasnost ali ne i Opština Berane, koja se još nije izjasnila, iako ne spore značaj otvaranja puta za čitav sjever.

“Opština Berane nema nadležnost na davanje saglasnosti za odvijanje saobraćaja i funkcionalno ispitivanje opreme u tunelu “Klisura” – put Lubnice- Jezerine. Naime, kako Opština Berane nije učestvovala u projektu izgradnje ove saobraćajnice, ne možemo garantovati, odnosno snositi odgovornost za bezbjednost funkcionisanja saobraćaja”, saopšteno je iz Opštine Berane.

A sve je počelo, sada več davne 2016. godine kada je nakon javnog tendera kao najpovoljniji ponuđač izabran je sarajevski “Euroasfalt” sa kojim je u decembru te godine potpisan ugovor za ovaj posao vrijedan 34,6 miliona eura. To znači da bi dan kašnjenja ovog investitora koštao 34,6 hiljada eura.

Međutim, zbog vanrednih okolnosti investitoru je do sada isplaćeno 14,7 miliona eura više u odnosu na osnovni ugovor za cijeli posao.

Pripremu projekta i dokumentacije vodilo je Ministarstvo saobraćaja dok je na njegovom čelu bio Ivan Brajović, dok je ugovor potpisao 2. decembra 2016. novi ministar Osman Nurković na početku svog mandata.

Zakonitost ovog posla, raznih aneksa osnovnog ugovora i obavljenih isplata, istražuje Specijalno državno tužilaštvo na osnovu prijave iz Ministarstva kapitalnih investicija iz marta 2022. kada je ministar bio Mladen Bojanić

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.