Pistorijus: Spriječiti uticaj Rusije u BiH i zloupotrebu regiona
Boris Pistorijus, Foto: AFP

Pistorijus: Spriječiti uticaj Rusije u BiH i zloupotrebu regiona

Ministar odbrane Njemačke Boris Pistorijus izjavio je u Sarajevu da treba spriječiti uticaj Rusije u Bosni Hercegovini i da zloupotrebi ovaj region.

Pistorijus je na konferenciji za novinare, posle sastanka sa ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom, rekao da se “uočava da postoje tenzije“ i istakao da BiH “ne može biti na dva venčanja“, već da svi u BiH moraju jasno pokazati da žele da pristupe Evropskoj uniji, prenio je Radio Slobodna Evropa.

“Želimo da podržimo BiH i da spriječimo da Rusija dovede do dodatne krize, destabilizacije, da zloupotrebi ovu zonu, kako bi širila svoj uticaj, nadajući se da će na taj način desetabilizovati Zapad“, rekao je Pistorijus i zahvalio BiH za “jasan stav prema Rusiji“ kada je u pitanju povreda humanitarnog prava i agresija na Ukrajinu.

“NATO i EU imaju jasan stav kada govorimo o revizionističkom i agresivnom djelovanju Rusije. To je tako i to će ostati tako. I najvažnije je da partnerstvo između NATO i BiH od 2006. godine teče vrlo uspješno. Nastojaćemo i dalje ići u tom smislu, imamo politiku otvorenih vrata“, rekao je Pistorijus.

Dodao je kako je njemačka vlada uložila od 2021. godine oko 14 miliona eura u opremanje i jačanje Oružanih snaga BiH.

Njemačka je tokom 2023. godine donirala Oružanim snagama BiH oko 6,5 miliona eura. Za obnovu kasarni i infrastrukture donirala je oko pet miliona, a za nabavku uniformi oko 1,5 milion eura.

Pored tih donacija, Njemačka je prethodnih godina donirala više od 20 miliona eura za različitu opremu i vozila za Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH, Graničnu policiju BiH. Njemački vojnici su se nakon više od decenije prošle godine ponovo pridružili mirovnim snagama EU u BiH.

Planirano je da se njemački ministar odbrane sastane i sa članovima Predsjedništva BiH i visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.