Kontrola optužnice protiv Veselina Veljovića 16. februara

Kontrola optužnice protiv Veselina Veljovića 16. februara

Zakazana kontrola dokaza SDT-a u predmetu šverca cigareta gdje je optužen i bivši direktor Uprave policije Kontrola dokaza Specijalnog tužilaštva protiv odbjeglog Aleksandra Mrkića i njegove 15-člane kriminalne organizacije među čijim pripadnicima se našao i bivši direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović zakazana je u podgoričkom Višem sudu za 16. februar.

Oni se terete za za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja.

Optužnicom su obuhvaćeni i Nikola Mrkić, Mujo Nikočević, Arsenije Kalezić, Stefan I Nikola Bubanja, Željko Bulatović, Dušica Bulatović, Predrag Veljić, Borislav Lečić, Nemanja Anđelković, Goran Glušević, Nikola Bačilović i Sadig Elnagar.

U optužnici koju potpisuje specijalni tužilac Jovan Vukotić se navodi da su u izviđaju I istrazi prikupljeni dokazi koji sumnjiče Aleksandra Mrkića da je u 2018. godini, stvorio kriminalnu organizaciju a čiji član je postao i tadašnji direktor Uprave policije i kasniji savjetnik Predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, okrivljeni Veselin Veljović.

Ova kriminalna organizacija je prema stavu Tužilaštva formirana radi krijumčarenjem cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar i pranja novca.

Optužnicom SDT-a, Veljović se terete da je 22 i 23. decembra 2020. godine kao savjetnik Predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja Aleksandra Mrkića upozorio da će policija 25. decembra pretresti porodičnu kuću I druge prostorije koje koristi pripadnik Mrkićeve kriminalne organizacije Mujo Nikočević.

Specijalno tužilaštvo tereti Veljovića da je kao direktor Uprave policije Crne Gore i savjetnik Predsjednika Cme Gore za odbranu i bezbjednost imao zadatak da kriminalnoj organizaciji odaje povjerljive podatke u vezi sa aktivnostima i predmetima koji se tiču krijumčarenja cigareta”.

Prema navodima optužnice kriminalna organizacija Aleksandra Mrkića koristila je privredne i poslovne strukture za nezakonito sticanje dobiti i moći, za pranje novca ali i za uticaj kriminalne organizacije na izvršnu vlast - Upravu policije Crne Gore.

Veljović je po nalogu Mrkića, kako tvrdi Tužilaštvo, trebao da autoritetom svoje funkcije štiti pripadnike ove organizacije od hapšenja i da interveniše u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija da pritvorena lica bliska organizatoru dobiju određene pogodnosti ali i blokira postupke prema organizatoru i pripadnicima ove kriminalne organizacije.

- Da suprotno važećim mjerama za suzbijanje i sprječavanje prenošenja koronavirusa omogućava ulazak u Crnu Goru organizatoru kriminalne organizacije, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora – navodi se u optužnici.

U dokumentu Tužilaštva se navodi da je rođeni brat organizatora, Nikola Mrkić imao zadatak da prenosi naredbe i uputstva drugim članovima kriminalne organizacije i da od novca od krijumčarenja plaća bratove obaveze dok je zadatak Nikočevića bio da primjenjuje nasilje i zastrašivanje kada je to potrebno i nabavlja oružje.

Ostali optuženi su, kako navodi SDT, osnivali preduzeća u Crnoj Gori preko kojih je ova kriminalna organizacija poslovala u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar radi krijumčarenja cigareta.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.