Biće potrebne decenije i milijarde dolara za oporavak Gaze
Gaza (Foto: Guliver)

Biće potrebne decenije i milijarde dolara za oporavak Gaze

Rat Izraela i Hamasa - 119 dan. Tokom četiri mjeseca od napada Hamasa na Izrael i izraelske vojne akcije Gaza je pretvorena u mjesto u kojem je nemoguće živjeti, tvrde iz UN-a. Izrael i Hamas su blizu postizanja sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca, tvrde posrednici iz Katara. Poslije pogibije trojice američkih vojnika stacioniranih u bazi u Jordanu SAD su započele vazdušne udare po ciljevima u Iraku i Siriji.

Ministarstvo zdravlja u Gazi: Više od 100 Palestinaca poginulo u posljednja 24 sata

Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da je najmanje 107 Palestinaca poginulo u posljednja 24 sata u izraelskim napadima širom enklave, a povrijeđeno je više od 160 osoba.

Izraelski mediji navode da su u žrtve upisani i pripadnici Hamasa koji su stradali u borbama sa izraelskom vojskom.

UN: Biće potrebne decenije i milijarde dolara za ekonomski oporavak Gaze

Ujedinjene nacije saopštile su da je u Gazi na djelu "razaranje bez presedana" i da će biti potrebne desetine milijardi dolara pomoći i decenije za oporavak palestinske enklave.

Navodi se da – kada bi sada došlo do okončanja sukoba, uz prosječnu stopu rasta od 0,4 odsto – bi bilo potrebno 68 godina da se dostigne nivo bruto domaćeg proizvoda iz 2022. godine. 

"Čak i uz optimistične scenarije, biće potrebno više od 10 godina da ekonomija Pojasa Gaze ponovo bude održiva", navodi se u preliminarnom izvještaju UN-a.

Huti potvrdili da su izveli raketni napad na jug Izraela

Huti iz jemenskog pobunjeničkog pokreta "Ansar Alah" pokrenuli su raketni napad na grad Eilat na jugu Izraela, izjavio je portparol pokreta Jahja Sari.

Prethodno su Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile da je njihova protivvazdušna odbrana presrela raketu zemlja-zemlja iznad Crvenog mora.

IDF: Likvidirali smo na desetine Hamasovih boraca na sjeveru Gaze

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su likvidirale na desetine Hamasovih boraca na sjeveru Pojasa Gaze, prenosi Times of Israel. 

Navodi se i da je u napadu uništeno i nekoliko raketnih sistema koje su pripadnici Hamasa koristili u borbama sa izraelskom vojskom.

Pripadnici IDF-a gađali su i Hamasova postrojenja u Kan Junisu, na jugu Gaze.

Vafa: 18 poginulih u izraelskom napadu na Rafu

Najmanje 18 Palestinaca je poginulo, a na desetine ranjeno, u izraelskim vazdušnim napadima na Rafu, na jugu Gaze, prenosi palestinska agencija Vafa.

IDF je bombardovao objekte u kome se nalazilo na desetine izbjeglih Palestinaca koji su u Rafu došli sa sjevera enklave.

Jedna osoba je poginula na sjeveru Pojasa Gaze, a kako piše Vafa, ubijena je iz snajpera.

Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da je od početka sukoba Hamasa i Izraela stradalo najmanje 27.100 Palestinaca, dok je ranjeno više od 66.200 građana Pojasa Gaze.

Rafa je "lonac očaja pod pritiskom", saopštila je humanitarna kancelarija UN, dok Palestinci bježe na jug. Operacije izraelske vojske u Kan Junisu primorale su civile da pobjegnu u Rafu na jugu Gaze.

"Rafa je lonac očaja pod pritiskom i plašimo se onoga što slijedi“, rekao je Jens Laerke, portparol agencija UN.

Izraelske snage će nastaviti svoju vojnu kampanju ka Rafi, rekao je izraelski ministar odbrane Joav Galant, uprkos ogromnom broju palestinskih civila tamo.

Izrael i Hamas su blizu postizanja sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca koje Hamas još drži u Gazi. Katar, koji je posredovao između Izraela i Hamasa, ukazao je da je Hamas dao početnu saglasnost nakon cjelonedjeljnih tajnih pregovora.

Skoro četiri mjeseca borbi učinile su Gazu "nenastanjivom“, saopštile su UN, dok je izraelska opsada dovela do strašne nestašice hrane, vode, goriva i ljekova.

Zaposleni u Palestinskom Crvenom polumesecu ubijen je kada su izraelske snage pucale na zgradu te organizacije u Kan Junisu.

Najmanje 17.000 djece u Pojasu Gaze ostavljeno je bez pratnje ili odvojeno, prema procjenama UN. Kriks je pozvao na prekid vatre kako bi Unicef mogao da izvrši pravilno prebrojavanje djece koja su bez pratnje ili razdvojene, da pronađe rođake i pruži im psihološku podršku.

Velika Britanija bi mogla zvanično da prizna palestinsku državu nakon prekida vatre u Gazi bez čekanja na ishod višegodišnjih pregovora između Izraela i Palestinaca o tom rješenju, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron.

U posljednja 24 sata prema podacima ministarstva zdravlja Gaze, kojim upravlja Hamas, i izraelskim napadima ubijeno je 112 Palestinaca, a 148 je povrijeđeno.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.