Odbijen prijedlog da se Čamgozu odredi pritvor, izrečena mu zabrana napuštanja stana

Odbijen prijedlog da se Čamgozu odredi pritvor, izrečena mu zabrana napuštanja stana

Sudija za istragu u Osnovnom sudu u Podgorici odredio je turskom državljaninu Binaliju Čamgozu mjeru nadzora zabrana napuštanja stana, a odbio prijedlog podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva da mu se odredi pritvor kao neosnovan, navodeći da ne postoje posebne okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva ovog osumnjičenog, niti od ponavljanja djela.

Podsjećamo, Čamgozu, koji je osumnjičen zbog sumnje da je koristio lažni pasoš sa kojim je registrovao firmu u Crnoj Gori, juče je određeno zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u podgoričkom ODT-u.

Njegov advokat Marko Radović je za naš portal juče rekao da je Čamgoz na saslušanju negirao krivicu.

Iz Osnovnog suda u Podgorici su danas kazali da je Čamgozu, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio produženo krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, sudija za istragu izrekao mjeru zabrane napuštanja stana. 

” Odbijen je prijedlog Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici da mu se odredi pritvor. Radi se o osumnjičenom koji je u Crnoj Gori tražio azil, ne postoji pravosnažna presuda suda na osnovu koje bi se moglo utvrditi da je on pripadnik organizovane kriminalne grupe, u pitanju je osoba sa trajnim invaliditetom od oko 90 odsto, u Crnoj Gori gotovo dvije godine neprekidno boravi sa svojom porodicom. Zanemarljiva je vjerovatnoća da bi osumnjičeni, koji čeka azil u Crnoj Gori, sebe izložio riziku ponovnog krivičnog progona koji bi u krajnjem mogao rezultirati njegovim zatvaranjem ili eventualno izručenju Republici Turskoj, gdje mu po sopstvenim navodima prijeti opasnost po život. Ukoliko osumnjičeni prekrši izrečenu mjeru protiv njega će se odrediti pritvor”, navedeno je u saopštenju.

Sud je, kako se navodi u saopštenju, imao u vidu da se radi o stranom državljaninu, odnosno državljaninu Republike Turske, odakle je pobjegao s obzirom na to da je trebalo da izdržava kaznu zatvora i da bude krivično gonjen zbog drugih krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret, kao i osobi koja je u Crnu Goru ušla na nelegalan način gdje nema zaposlenje.

”Međutim, osim ovih okolnosti sud je cijenio i činjenicu da je osumnjičeni naveo da je u Republici Turskoj progonjen zbog svog političkog aktivizma, da mu je policija ubila sina, što se pominje u odluci Ustavnog suda Republike Turske, da je iz tih razloga za njim raspisana međunarodna potjernica, zbog čega je u Crnoj Gori i zatražio azil, pri čemu u Crnoj Gori neprekidno boravi već skoro dvije godine, a osim njega tu živi i njegova uža porodica, odnosno njegova supruga i maloljetni sin gdje imaju odobren privremeni boravak”, rekli su iz Osnovnog suda u Podgorici.

Osim toga, kako se dodaje, sud je imao vidu i činjenicu da je Crna Gora odbila molbu Ministarstva pravde Republike Turske za njegovo izručenje.

”U tom pravcu cijenjene su i okolnosti koje se tiču njegovog zdravstvenog stanja, odnosno da se zbog neurogene bešike nalazi na režimu samokateterizacije jednokratnim sterilnim katetrima šest puta dnevno, kao i da se zbog oduzetosti donjih udova nalazi u invalidskim kolicima, tako da je njegovo zdravstveno stanje trajno i teško narušeno usljed povrede slabinskog dijela kičmene moždine, nastale dejstvom projektila i posljedičnim oboljenjima (trajni invaliditet od oko 90 odsto)”, naglasili su iz podgoričkog Osnovnog suda.

Sud je, kako se navodi, cijenio da li u konkretnom slučaju postoje posebne okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost od ponavljanja krivičnog djela, te s tim u vezi i njegovu raniju osuđivanost pred Osnovnim sudom u Podgorici, kao i činjenicu da je protiv njega i dalje na snazi međunarodna potjernica radi vođenja krivičnog postupka u Republici Turskoj zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, nanošenja povrede, prijetnje, kršenja zakona o vatrenom oružju, uzrokovanje štete, razbojnička krađa i pokušaj ubistva na osnovu relevantnih odredbi Turskog Krivičnog zakonika. 

” Cijenjena i okolnost da su od osumnjičenog oduzeti predmeti, odnosno lažna putna isprava pasoš i lična karta koje su navodno izdate od strane nadležnog organa Republike Turske, pri čemu se u predlogu za određivanje pritvora sem ranije osuđivanosti i izdate potjernice ne pominje bilo koja druga posebna okolnost koja ukazuje na opasnost od ponavljanja djela.  Kako se u konkretnom slučaju radi o osumnjičenom licu koje je u Crnoj Gori tražilo azil, pri čemu ne postoji pravosnažna presuda suda na osnovu koje bi se moglo utvrditi da je on pripadnik organizovane kriminalne grupe, ne zloupotrebljava alkohol i opojne droge, pri čemu je radnju izvršenja krivičnog djela za koje je osnovano sumnjiv izvršio prije krivičnog djela za koje je pravosnažno osuđen u Crnoj Gori i to po sopstvenim navodima kako bi dobio dozvolu za boravak u Crnoj Gori, što je potvrđeno i navodima Z. J, pri čemu prilikom izvršenja radnje koja mu se stavlja na teret nije ispoljena bilo kakva beskrupuloznost ili podmuklost, a uz sve to se radi o osobi sa invaliditetom od oko 90 odsto, po mišljenju sudije za istragu ne postoje posebne okolnosti koje objektivno i realno ukazuju da postoji i razumno dovoljan stepen opasnosti da bi osumnjičeni mogao ponoviti krivično djelo”, istaknuto je u saopštenju.

Inače, kako dodaju, trajno su mu oduzete falsifikovane isprave koje je imao u svom posjedu, pa je zanemarljiva vjerovatnoća da bi osumnjičeni koji čeka azil u Crnoj Gori sebe izložio riziku ponovnog krivičnog progona, koji bi u krajnjem mogao rezultirati njegovim zatvaranjem ili eventualno izručenju Republici Turskoj, gdje mu po sopstvenim navodima prijeti opasnost po život.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.