Lobistički trougao: Priština – Tirana – Tuzi

Lobistički trougao: Priština – Tirana – Tuzi

Koja je tajna od koje strahuju pojedini crnogorski političari, počev od Maraša Dukaja, Dritana Abazovića do demokrate Danila Šaranovića; da li su opasna obećanja koja su data Čamgozu i njegovim prijateljima ili, možda, cilj da se ne sazna da su pojedini bili i nagrađivani za svoje usluge?

Bivši ambasador Republike Kosovo u Tirani Nait Hasani bio je misteriozni prijatelj koji je sredinom 2022. godine zatražio od tadašnjeg ministra Maraša Dukaja da razgovara sa kosovskim državljaninom Indritom Kolešijem da se uhapšenom turskom državljaninu Denisu Binaliju Čamgozu izdejstvuje politički azil u Crnoj Gori.

Identitet doskora anonimnog ,,prijatelja“ otkrio je, u razgovoru za RTCG, nakon sedmodnevnog odugovlačenja sam ministar Dukaj.

OPASNE VEZE

U prvoj verziji koja se pojavila na portalu Javnog servisa bila je pomenuta samo funkcija – da je riječ o bivšem ambasadoru Kosova - pa su mnogi pomislili da je riječ o Ilberu Hisi, bivšem diplomatskom predstavniku Republike Kosovo u Crnoj Gori.

– Čim sam vidio prvu šturu informaciju, zahtijevao sam da se precizira o kome se radi i sve je brzo istinito ispravljeno – kazao je Hisa u kratkoj izjavi za Pobjedu.

Nije bilo nekih većih reakcija na otkriće da je lobiranje za Binalija Čamgoza išlo preko albanske veze, u trouglu Priština – Tirana – Tuzi, iako sve to navodi na zaključak da prijatelji turskog državljanina - koji je uhapšen u Podgorici 7. jula 2022. godine i kojeg potražuje Interpol na osnovu zahtjeva Ankare zbog mafijaškog udruživanja – imaju vrlo razgranate veze i šeme uticaja u regionu.

Ali i da te veze mogu biti opasne: ministar Dukaj je krajem jula prošle godine saznao u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, nakon što ga je pozvao direktor Boris Milić, da mu je život ugrožen, ali godinu kasnije novinarima nije mogao, ili nije želio da objasni – zbog čega je bio u opasnosti i kako je sve to povezano sa turskim državljaninom za koga se osnovano sumnja da je vođa jednog od moćnih mafijaških klanova u Turskoj...

DUKAJEVO ĆUTANJE I…

Naknadno tumačenje Maraša Dukaja nije doprinijelo razjašnjenju njegove uloge u ,,slučaju izručenja Čamgoza“.

- Sedmi dan sam na naslovnim stranama u medijima. Ovo je klasična politička diskreditacija. Državnim organima sam rekao sve što sam imao, a čim sam saznao da mi neko prijeti, odmah sam pošao u prostorije Agencije za nacionalnu bezbjednost i dao izjavu u policiji - kazao je Dukaj.

Napomenuo je da, čim je saznao da se lobira za Čamgozov politički azil u Crnoj Gori, uputio je Kolešija na crnogorske državne organe.

Dukaj je ipak priznao da je o svemu do sada ćutao i da je, tek kada je informisan da mu je ugrožena sigurnost, ,,dao izjavu kao građanin u policiji“.

Što je sve rekao policiji, ostalo je ipak prekriveno velom tajne.

Kao što je nepoznanica zbog čega je ministar unutrašnjih poslova, funkcioner Demokrata Danilo Šaranović bio rezervisan u ,,slučaju Čamgoz“ puna dva mjeseca.

…ŠARANOVIĆEVA AKCIJA

Da sve bude zanimljivije, crnogorska policija se aktivirala samo koji dan nakon što je ministar pravde Andrej Milović obznanio da neće biti izručenja Čamgoza Turskoj. Ministar Šaranović je na sva zvona pohvalio rad Sektora za borbu protiv kriminala, naročito načelnika Lazara Šćepanovića.

- Posvećenost i stručnost u prikupljanju dokaza doveli su do hapšenja Binalija Čamgoza, osobe koju turske vlasti terete za izvršenje niza teških krivičnih djela – likovao je Šaranović, napominjući da ,,Čamgoz koji se nadao slobodi, sada se suočava sa pravdom“.

U javnom hvalisanju Šaranović je propustio da pojasni: zašto je Ministarstvo unutrašnjih poslova tihovalo nakon što je Čamgoz napuštio zatvor u Spužu i dok je bio smješten u Prihvatilištu za strance više sedmica.

Tek nakon dva dana MUP se probudio iz ,,zimskog sna“: policija je Čamgoza prije dva dana uhapsila, a juče mu je u Osnovnom tužilaštvu određeno zadržavanje do 72 sata zbog sumnje da je počinio krivično djelo upotrebljavajući lažni turski pasoš sa svojom fotografijom.

Šaranović nije crnogorsku javnost udostojio objašnjenja: zašto je bilo važno da se Čamgoz 30. januara 2024. godine uhapsi za upotrebu lažne isprave, kada je za to isto djelo već hapšen 6. jula 2022. godine?

Demokratama Alekse Bečića je, prema koalicionom sporazumu za formiranje 44. Vlade, pripalo ,,staranje“ resorom bezbjednosti, ali to ne daje odgovor: zašto im je sada važno da Čamgoz bude lišen slobode, ako su do juče davali policijsko obezbjeđenje istom čovjeku u prostorijama Prihvatilišta za strance, pa i tokom odlazaka Čamgoza na ljekarske tretmane u Klinički centar u Podgorici?

Prema informacijama Pobjede, jedan presretnuti telefonski razgovor na relaciji Tuzi - Tirana, čiji je sadržaj poznat vrhu ANB-a, ali posebno pominjanje nekih obaveza koje su preuzete, uticalo je na iznenadnu aktivnost ministra Šaranovića.

ČAMGOZOVA TAJNA

Osamnaest mjeseci je prošlo od 6. jula 2022. godine kada je turski državljanin Denis Binali Čamgoz uhapšen jer je koristio lažni pasoš na ime Mehmet Aly Bajhan.

Za to vrijeme crnogorski sudovi su tri puta donosili odluke o izručenju, ali su se crnogorske vlasti, prvo na čelu sa Dritanom Abazovićem, a sada i nova Spajićeva Vlada, trudile da navodni vođa mafijaškog klana, čovjek za kojeg se sumnja da je naredio svojim članovima da učestvuju u ubistvu Jovice Vukotića, ostane u Crnoj Gori.

I dok se aktuelni ministar pravde Milović bar poziva na međunarodne konvencije, premijer Abazović, bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, kao ni ostali politički funkcioneri koji su ,,dužili“ sektor bezbjednosti, nijesu obrazlagali svoje postupke, ali su Čamgoza - čvrsto držali u Crnoj Gori.

Sada je, iz nekog razloga, važno da turski državljanin ostane u Crnoj Gori, ali da bude u – zatvoru ili pritvoru, odnosno da bude pod kontrolom.

Koja je tajna od koje strahuju pojedini crnogorski političari: da li obećanja koja su data Čamgozu i njegovim prijateljima ili, možda, da se ne sazna da su pojedini bili i nagrađivani za svoje usluge?

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.