Božović: Ako Vlada da prihvatljivu ponudu spremni smo da odustanemo od štrajka

Božović: Ako Vlada da prihvatljivu ponudu spremni smo da odustanemo od štrajka

Krajnji rok za dogovor je 19. februar.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao da paralelno sa pripremom štrajka pregovaraju sa Vladom, a da od ishoda razgovora sa predstavnicima Vlade u petak zavise dalji koraci koje će preduzeti.

Napomenuo je da oni traže samo poštovanje Granskog kolektivnog ugovora.

"Mi smo to uvećanje dogovorili krajem 2022. godine. Očekivali smo da će Vlada ispuniti obaveze iz Granskog kolektivnog ugovora. Naši zahtjevi su veoma prosti", naglašava Božović.

Tvrdi da nije tačno da nema novca i pita se "kako se nađe novac za zdravstvene radnike".

Napominje da Vlada ne smije da se krije iza smjernica, jer je Granski ugovor neupitan.

"Sve zavisi od ministarstva finansija i premijera. Mi smo od medija saznali da nijesmo predviđeni budžetom za ovu godinu. Toliko o dijalogu. Mi smo odlučili da pokrenemo proceduru za štrajk, ali paralelno razgovaramo. Retorika ministarke prosvjete se promijenila u odnosu na raniji period. Sad je priča da vidimo šta možemo da uradimo", kazao je on u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” na RTCG.

Krajnji rok za dogovor je 19. februar.

"Rečeno nam je da ćemo imati sastanak sa ministrom finansija i ministarkom prosvjete u petak. Tu možemo da dobijemo prihvatljivu ponudu i da se izjasnimo na Glavnom odboru. Ako ponuda bude u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom, mi smo spremni da odustanemo od štrajka. Međutim, mi smo u proceduri štrajka i u suprotnom, ako ne dođe do dogovora već u ponedeljak-utorak mi predajemo Vladi Odluku o stupanju u štrajk", kaže Božović.

Nakon toga, kaže da po zakonu imaju 10 dana da formalno uđu u štrajk.

"Pitanje je da li će to biti 16. februar što je petak, ili 19.02. ponedjeljak. Bliži sam da će to biti 19.02.", ocijenio je Božović.

Smtra da imaju pravo na štrajk.

Izvor:RTCG

                                                                                                                                                                                                             

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.