U Keniji protesti zbog učestalih femicida

U Keniji protesti zbog učestalih femicida

U više gradova Kenije organizovani su masovni protesti zbog femicida i drugih vrsta nasilja nad ženama koji se, prema zvaničnim podacima, često dešavaju u toj državi.

Kako prenosi BBC, stotine građana su se okupile u Najrobiju, Nakuruu, Mombasi, Nijeriju i Lodvaru, a neki nose plakate s imenima ubijenih.

Protesti prate niz brutalnih ubistava žena, a građani traže od vlasti da ubrzaju pravdu za sve nedavne žrtve seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.

Lokalne grupe za ljudska prava kažu da Vlada Kenije mora proglasiti femicid nacionalnim vanrednim stanjem, a klasni femicid posebnim zločinom, različitim od ubistva.

Istraživanje iz 2022. godine pokazalo je da je najmanje jedna od tri žene iz Kenije pretrpjela fizičko nasilje u nekom trenutku svog života.

Prema podacima organizacije Amnesty International, u Keniji je, u periodu od 2016. do prošle godine, zabilježeno više od 500 slučajeva femicida.

Kenija ima jake zakone protiv rodno zasnovanog nasilja, ali većina počinitelja ostaje nekažnjena u procesima koji se odugovlače godinama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.