Netanjahu naredio ministrima da ne reaguju na odluku suda u Hagu
Benjamin Netanjahu, Foto: AP

Netanjahu naredio ministrima da ne reaguju na odluku suda u Hagu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu naredio je danas članovima vlade da se uzdrže od odgovora na odluku Međunarodnog suda pravde da ne odbaci tužbu Južne Afrike protiv Izraela za genocid.

Netanjahu je preko savjetnika za nacionalnu bezbjednost Cahija Hanegbija dao instrukcije ministrima da se uzdrže od izjava prije objavljivanja zvaničnog stava vlade o odluci Međunarodnog suda pravde, javio je izraelski javni servis Kan.

Međunarodni sud pravde u Hagu nije danas naredio Izraelu da obustavi vojnu operaciju u Pojasu Gaze, ali je pozvao tu zemlju da preduzme sve mjere kako bi spriječila svoje snage da počine genocid nad Palestincima u maloj enklavi. Sud je takođe naložio šest privremenih mjera za zaštitu Palestinaca u Pojasu Gaze.

Uprkos Netanjahuovoj naredbi, odluku suda su osudila dva ministra iz ultradesničarske stranke Ocma Jehudit (Jevrejska snaga), Jicak Vaserlauf i Itamar Ben Gvir.

Ben Gvir, čije su izjave između ostalog podstakle Južnu Afriku da tuži Izrael za genocid, ocijenio je da odluke suda „dokazuju da ne teži pravdi, već progonu jevrejskog naroda“.

Vaserlauf je na društvenim mrežama napisao „Da se ne ponovi“, što je poruka koja se odnosi na Holokaust u Drugom svjetskom ratu i druge zločine genocida.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant, iz Netanjahuove konzervativne partije Likud, rekao je da Izraelu „nije potrebno držati lekcije o moralnosti“ dok se bori protiv Hamasa u Gazi.

"Međunarodni sud pravde u Hagu udovoljio je antisemitskom zahtjevu Južne Afrike da diskutuje o tvrdnji o genocidu u Gazi i sada odbija peticiju", naveo je Galant.

On je dodao da oni koji teže pravdi neće uspjeti da je nađu u sudu u Hagu, već u tunelima Hamasa u Gazi, gdje je, kako je kazao, zatočeno 136 izraelskih talaca i gdje se kriju oni koji su ubili izraelsku djecu i žene.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.