Haški sud bi danas mogao narediti Izraelu da zaustavi napad na Gazu, Tel Aviv optužio Pretoriju da je đavolov advokat

Haški sud bi danas mogao narediti Izraelu da zaustavi napad na Gazu, Tel Aviv optužio Pretoriju da je đavolov advokat

111. je dan sukoba na Bliskom istoku, između Izraela i palestinske grupe Hamas. U nastavku pratimo dešavanja: 12:41 Ministarstvo u Gazi: Svakog dana gine više od 230 Palestinaca, jedan grad u srcu brutalnih akcija Najmanje 26.083 Palestinca su ubijena, a 64.487 je ranjeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas.

U saopštenju se navodi da je 183 Palestinca ubijeno, a 377 ranjeno u izraelskim napadima za posljednja 24 sata, prenio je Rojters.

Istovremeno, Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da se borbe nastavljaju duboko na teritoriji Kan Junisa i da su kopnene snage 98. divizije ubile desetine boraca Hamasa, dok su vazduhoplovne snage izvršile niz napada, objavio je Tajms of Izrael.

Tokom noći borbeni avioni pogodili nekoliko lokacija Hamasa u oblasti Kan Junisa, uključujući stanove koje koriste operativci te palestinske terorističke grupe, skladišta oružja, osmatračnice i poligone.

Izraelska vojska je navela da je u sjevernoj Gazi borbenim avionima napala nekoliko Hamasovih lokacija, uključujući lansirnu platformu protiv tenkova i ulaz u podzemni tunel, dok su rezervisti 5. brigade ubili nekoliko Hamasovih naoružanih napadača.

09:04 Haški sud bi danas mogao narediti Izraelu da zaustavi napad na Gazu

Vrhovni sud UN-a mogao bi izdati hitne mjere kojima bi se Izraelu naredilo da prekine svoje vojne operacije u Gazi. Današnja sjednica Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Hagu dio je slučaja koji je pokrenula Južnoafrička Republika, a u kojem se tvrdi da Izrael provodi genocid.

U raspravi pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), takođe poznatim kao Svjetski sud, Južnoafrička Republika je zahtijevala hitnu obustavu izraelske vazdušne i kopnene ofanzive na palestinsku enklavu, za koju je rekla da joj je cilj "uništenje stanovništva" u Gazi.

"Izrael ima genocidnu namjeru protiv Palestinaca u Gazi. To je vidljivo iz načina na koji se vodi ovaj vojni napad. Namjera da se uništi Gazu promoviše se na najvišem državnom nivou", rekao je sudu Tembeka Ngcukaitobi, advokat Visokog suda JAR-a.

Izrael je odbacio optužbe za genocid kao neutemeljene i optužio Pretoriju da igra ulogu đavoljeg advokata za Hamas, palestinsku islamističku militantnu grupu protiv koje Izrael ratuje u Gazi.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.