Čamgoz negirao da je prijetio Dukaju, za „kavčane“ ga nisu ni pitali

Čamgoz negirao da je prijetio Dukaju, za „kavčane“ ga nisu ni pitali

Čamgoz je saslušan u svojstvu građanina na ove okolnostiv i kategorično negirao da je bilo kada i preko bilo koga prijetio ministru kojeg nikada nije vidio niti ga poznaje, nije dobijen nijedan dokaz koji bi potvrdio navodne prijetnje, tvrde za „Dan“ njegovi advokati Miloš Vuksanović i Marko Radović

Turski državljanin Binali Čamgoz, koji je tražio azil u Crnoj Gori, a kojeg Turska potražuje zbog optužbi za teška krivična djela, negirao je da je direktno ili indirektno uputio prijetnje ministru javne uprave Marašu Dukaju. Izjavu od Čamgoza uzeo je sudija za istragu Višeg suda u Podgorici. Njegov iskaz proslijeđen je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, koje je formiralo predmet ovim povodom.

Čamgoz je pojasnio da je tokom boravka u zatvoru bio izolovan, te da nije ni mogao imati komunikaciju sa ostalim zatvorenicima koji bi u njegovo ime mogli uputiti prijetnje. U potpunosti je negirao bilo kakva saznanja o događaju, ističući da je siguran da je u pitanju namješten slučaj kako bi mu se otežao postupak po zahtjevu za dobijanje azila, koji je, kako tvrdi, u potpunosti opravdan. Prema njegovim riječima, Turska na ovaj način nastavlja da ga progoni i u Crnoj Gori.

Iako istražitelji provjeravaju operativne podatke da je prijetnje ministru Dukaju, od kojeg su očekivali pomoć za dobijanje azila, u ime Čamgoza uputio visokorangirani pripadnik „kavačkog klana“, o tome tokom saslušanja nije bilo ni riječi. Tokom ispitivanja, sudija nije pitao turskog državljanina o poznanstvima sa bilo kojim pripadnikom bilo koje organizovane kriminalne grupe. On je izjavu dao u svojstvu građanina, u prisustvu branilaca Miloša Vuksanovića i Marka Radovića i policijskih službenika.

Lavina krenula nakon odluke ministra pravde

Čamgozovi branioci tvrde i da je ostao trag o svemu nezakonitom što je rađeno u postupcima pred našim organima.
- Predočavamo crnogorskoj javnosti da je slučaj Binalija Čamgoza jedan od najspecifičnijih ikada u Crnoj Gori, jer nijedna odluka o usvajanju zahtjeva za azil i odluka o odbijanju zahtjeva za izručenje, koje su ikada donijeli naši organi, nijesu bile ni blizu osnovane kao odluka ministra pravde u odnosu na Čamgoza. Nadamo se da će u konačnom i odluka o azilu biti u tom duhu - ističu advokati.
Navode da je Čamgoz otkad je uhapšen često pominjan u domaćim medijima u vrlo negativnom kontekstu, i to obično kada su se bližili bitni momenti po njega u postupcima pred crnogorskim organima.
- Tako je i ovog puta lavina krenula nakon odluke ministra pravde da se odbije njegovo izručenje Turskoj - naveli su Radović i Vuksanović.
Tvrde i da godinu i po nijesu reagovali na netačne infromacije koje su objavljivane o Čamgozu jer je „snaga njegovih dokaza i argumenata neupitna, što je i potvrđeno odlukom ministra pravde“.
- Sada kada MUP odbija da ga pusti iz Prihvatilišta za strance, očigledno pod pritiskom onoga što se neosnovano iznosi za Čamgoza u javnosti i kada se aktivira slučaj ministra Dukaja, prinuđeni smo ovako da reagujemo - dodaju advokati.

Advokati Vuksanović i Radović za „Dan“ su potvrdili da je njihov klijent negirao navode o prijetnjama Dukaju. Istakli su da se svaki put kada treba ili kad se donese neka odluka o Čamgozu pokrene neka „afera“.

– Pošto je sa pravnog aspekta situacija u odnosu na Čamgoza prilično jasna i čista, i to u njegovu korist, pokušalo se na različite načine to anulirati i on osujetiti u ostvarivanju prava koja su mu zagarantovana relevantnim propisima, kako domaćim, tako i međunarodnim. Kako nije bilo jednog jedinog dokaza koji bi doveo u pitanje osnovanost njegovih navoda u postupcima pred nadležnim organima Crne Gore, tu prije svega mislimo na postupak ekstradicije i postupak za dobijanje azila, iznose se informacije o njegovoj kriminalnoj prošlosti, povezanosti s određenim kriminalnim događajima, određenim licima... Tako je u vrijeme kada je Upravni sud Crne Gore prvi put usvojio njegovu tužbu u postupku azila, volšebno isplivala bezbjednosna procjena ANB- a, u čiju provjeru se ušlo od strane nadležnih organa, ali nije dobijena potvrda toga, pogotovo ne u odnosu na ono što se ovih dana piše u vezi sa ministrom Dukajem.

Naime, osim što je Čamgoz saslušan u svojstvu građanina na ove okolnosti, kada je kategorično negirao da je bilo kada i preko bilo koga prijetio ministru kojeg nikada nije vidio niti ga poznaje, naročito ne u situaciji kada s pravom očekuje da naša država objektivno razmotri njegove zahtjeve i navode za dobijanje azila i odbijanje izručenja, nije dobijen nijedan dokaz koji bi potvrdio navodne prijetnje, pa je ta stvar stavljena ad akta. Međutim, sada kada je odbijeno njegovo izručenje, medijski se aktivira ovaj slučaj, a nadležni organi (MUP) pod očiglednim pritiskom, Čamgoza i dalje suprotno zakonu, Ustavu, Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, mišljenju Ombdusmana u identičnoj situaciji, nalazu vještaka medicinske struke i, konačno, suprotno odluci ministra pravde, odbijaju da puste njegovoj porodici, saopštili su Vuksanović i Radović.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.