Tramp ostvario ključnu pobjedu na republikanskim izborima u Nju Hempširu
Donald Tramp

Tramp ostvario ključnu pobjedu na republikanskim izborima u Nju Hempširu

Donald Tramp je pobijedio na republikanskim predizborima u Nju Hempširu, izborivši po treći put republikansku predsjedničku nominaciju i pobijedivši svoju rivalku Niki Hejli u državi u kojoj je imala najbolje šanse protiv njega.

Asošijeted pres i televizijske mreže proglasile su Trampovu pobjedu ubrzo nakon zatvaranja birališta, na osnovu ranih rezultata i izlaznih anketa. Iako su do sada glasale samo dvije države, Trampova pobjeda na predizborima je naglasila njegovu dominaciju u stranci.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, prebrojano je oko 70 odsto glasova, a Tramp vodi oko 10 odsto ispred Niki Hejli. Bivša predsjednica ima 54,4 odsto glasova, a Niki Hejli 43,6 odsto.

Hejli, bivša guvernerka Južne Karoline, provela je nedjelje u kampanji u Nju Hempširu, nadajući se pobjedi koja bi mogla da podstakne podršku njenom protivljenju Trampu, koji je imao malo javnih nastupa u državi tokom kampanje.

Umjereni republikanci i nezavisni birači čine veći udeo primarnih glasova u Nju Hempširu nego u većini drugih država. Prema preliminarnim rezultatima izlazne ankete sprovedene za glavne televizijske mreže, 31 odsto glasača identifikovano je kao umjereno, u poređenju sa 9 odsto u poslaničkom odboru u Ajovi prošle nedjelje, koji je Tramp pobedio sa velikom razlikom.

Hejli je takođe imala podršku republikanskog guvernera države Krisa Sununua, koji se energično zalagao za nju. Ništa od toga nije pomoglo.

Iako je prije glasanja rekla da će nastaviti kampanju čak i ako izgubi, republikanski lideri su već ove nedjelje počeli da nazivaju Trampa „pretpostavljenom kandidatu“ i pozivaju Hejli da odustane.

Sa demokratske strane pobijedio je aktuelni predsjednik SAD Džo Bajden, navodi Asošiejted pres, iako njegovo ime nije bilo na glasačkom listiću. Demokrate su prošle godine odlučile da revidiraju svoj kalendar glasanja, tvrdeći da Nju Hempšir i Ajova, tradicionalno prve dvije države koje glasaju, ne predstavljaju demografiju nacije.

Međutim, predsjednikove pristalice pokrenule su energičnu kampanju da se njegovo ime upiše na glasačke listiće, a preliminarni rezultati izgleda da su upisani listići činili veliku većinu glasova. Državni zvaničnici su, međutim, rekli da zvanični rezultati glasanja demokrata možda neće biti dostupni do srijede zbog vremena koje je potrebno da se zbroje upisani glasovi.

Nju Hempšir je decenijama igrao veoma važnu ulogu u procesu predsjedničkog nominovanja. S obzirom na to da je zemlja mala, to kandidatima omogućava stil „maloprodajne politike“, u kojoj se političari direktno obraćaju biračima, koji je uglavnom nestao iz kampanja u drugim zemljama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.