Milatović: Dalje jačanje saradnje sa Savjetom Evrope u susret crnogorskom predsjedavanju Komitetom ministara u 2026-2027
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Milatović: Dalje jačanje saradnje sa Savjetom Evrope u susret crnogorskom predsjedavanju Komitetom ministara u 2026-2027

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović tokom boravka u zvaničnoj posjeti u Strazburu, sastao se sa Predsjednikom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (SE) Theodorosom Rousopoulosom i sa generalnom sekretarkom SE Marijom Pejčinović-Burić.

Milatović je čestitao predsjedniku Parlamentarne skupštine SE na izboru i poželio mu da uspješnim radom doprinese daljem jačanju ove institucije.

U otvorenom i sadržajnom razgovoru, predsjednik države je izrazio zadovoljstvo što boravi u posjeti Savjetu Evrope u godini kada ova institucija obilježava 75. godina postojanja. 

Naglasio je da se radi o  krovnoj organizaciji koja postavlja standarde u promovisanju i zaštiti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava.

On je sagovornika upoznao sa demokratskim razvojem u Crnoj Gori, i sa rezultatima koje je naša država postigla u poslednje tri godine.

Dodao je da  je izborom nedostajućeg sudije Ustavnog suda i članova Sudskog savjeta Crna Gora  na putu do potpunog “otključavanja” pravosudnih institucija.

“Crna Gora, kao punopravna članica Savjeta Evrope i zemlja u procesu pristupnih pregovora, ostaje posvećena postizanju standarda koje promoviše ova institucija”, rekao je predsjednik države.

Predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) se zahvalio na posjeti i istakao posebno zadovoljstvo što je njegov prvi sastanak u svojstvu PSSE upravo sa Milatovićem.

Istakao je da rezultati postignuti tokom mandata kao ministra ekonomskog razvoja i sada kao Predsjednika države predstavljaju uzor generacijama koje dolaze. 

Predsjednik PSSE dodao je i da je Savjet Evrope mjesto sjajnih ekspertiza i intelektualnih ideja i da bi glas ove institucije treba daleko da se čuje.

Sagovornici su ukazali na važnost zajedničke i odlučne  podrške Ukrajini i njenom narodu u kontekstu ruske agresije  na ovu zemlju.

Ocijenili su da je ovo pitanje visoko na dnevnom redu Parlamentarne skupštine u poslednje dvije godine i Predsjednik PSSE je još jednom zahvalio Crnoj Gori na doslednoj podršci.

Predsjednik države je izrazio zahvalnost što je Parlamentarna skupština  SE  i dalje zadržala fokus na Zapadnom Balkanu i u kontinuitetu organizovala debate o temama relevantnim za naš region.

Tokom susreta sa generalnom sekretarkom SE Marijom Pejčinović Burić, Milatović je ukazao na značaj saradnje koji Crna Gora ima sa Savjetom Evrope, kao organizacijom čije su glavni ciljevi promovisanje i zaštita ljudskih prava, te uspostavljanje demokratije i vladavine prava.

1901364

Milatović i Pejčinović Burić, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

“Saradnja sa Savjetom Evrope je jedan od naših glavnih spoljnopolitičkih prioriteta i radujemo se daljem jačanju odnosa u narednim godinama, posebno u kontekstu naših pristupnih pregovora sa EU, ali i predstojećeg crnogorskog predsjedavanja Komitetom ministara u 2026-2027”, kazao je predsjednik države.

Marija Pejčinović-Burić se zahvalila na posjeti koja doprinosi jačanju uloge Savjeta Evrope u ovim izazovnim vremenima.

Istakla da se raduje budućoj zajedničkoj saradnji i pozdravila imenovanja u pravosuđu te naglasila da su reforme veoma važne i da je od posebnog značaja da Crna Gora ima kontinuitet u njihovom sprovodjenju.

Marija Pejčinović-Burić je podsjetila na uspješan 4. samit šefova država i vlada koji je održan u Rejkjaviku prošlog maja, kada je poslata snažna poruka podrške Ukrajini i osuda ruske agresije i dodala da je Samit rezultirao uspostavljanjem Registra štete prouzrokovane agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu  i istakla da je Crna Gora bila jedna od zemalja osnivača tog registra.

Na kraju, Milatović

je istakao njen doprinos radu Savjeta Evrope i zahvalio na naporima uloženim u promovisanje i održavanje ključnih standarda organizacije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.