Zašto nam zimi oči suze: Uzrok je banalan, a rješenje još jednostavnije
SUVE OČI ZIMI/ -ILUTSRACIJA

Zašto nam zimi oči suze: Uzrok je banalan, a rješenje još jednostavnije

Od suve kože lica, crvenih i promrzlih ruku pa do curenja nosa, sve su ovo zimske radosti, ali ponekad i neugodnosti koje doživljavamo. Još jedna, takođe učestala boljka koja se posebno u ovo vrijeme aktivira je suzenje očiju kojoj ne znamo razlog pojave.

Sindrom suvog oka

Znamo da hladan vazduh isušuje kožu zbog nedostatka vlage u atmosferi. Zbog toga dolazi do dehidracije tkiva, uzrokujući pucanje kože i ljuštenje. Hladnoća, a posebno ona zimska ima sličan učinak na još jedan organ, oči, piše Živim.hr.

- Zvuči kontraintuitivno, međutim, razlog zbog kojeg nam oči toliko suze kada napolju postane hladno je to što se one suše - rekao je Majkl Brusko, oftalmolog.

Ova pojava je poznatija i kao sindrom suvog oka koji pogađa mnoge. Kada smo na otvorenom, hladan vazduh lišava oči vlage, što znači da se suzni kanali bore da proizvedu dovoljno suza. One imaju izrazito važnu ulogu i potrebne su za održavanje očiju vlažnima i glatkima te omogućavaju jasan vid. Osim toga, suze stvaraju zaštitni omotač preko rožnice, kako bi se zaštitile od štetnih uticaja poput prljavštine i prašine.

- Hladan vazduh je toliko suv da može uzrokovati isparavanje hidratantnog suznog filma oka. To izaziva pretjeranu reakciju u oku poznatu kao refleks suza. Signali poslati između živaca u zadnjem dijelu oka i mozga pokreću proizvodnju viška suza kako bi se nadoknadila suvoća. Kad je jako hladno i vjetrovito, ovaj refleks "radi prekovremeno" pa može doći do prekomjernog suzenja - rekao je dr Brusko.

Oprezno s kremama

Kreme i hidratantne kreme koje se nanose na područje oko očiju koje su jako važne za njegu suve kože zimi takođe mogu uzrokovati suzenje očiju. Dodatno, kreme koje iritiraju osjetljivu kožu oko očiju mogu izazvati upalnu reakciju, uzrokujući suzenje. Važno je takođe napomenuti da su neki skloniji sindromu suvog oka od drugih.

Primjera radi, za očekivati je da oni koji cijeli dan rade pred ekranom računara imaju tanji ili manje kvalitetan suzni film na očima jer su im oči jako napregnute.

- Ovo će razrijediti suzni film tako da, kada ove osobe izađu, suvom hladnom vazduhu neće trebati toliko vremena da izazove suzenje - rekao je oftalmolog.

Iako neugodna pojava, ovaj je ljekar rekao da je zimi suzenje očiju skoro bezopasno.

Posjeta oftalmologu

Ako simptomi traju duže vrijeme, najbolje je posjetiti oftalmologa.

- Uznapredovale suve oči mogu oštetiti prednju površinu oka i oslabiti vid, stoga je važno otići na pregled - rekao je dr Ronald Bener, predsjednik Američke optometrijske udruge.

Vještačke suze

Kako biste izbjegli ovaj neželjeni sindrom, oftalmolozi savjetuju korišćenje vještačkih suza bez konzervansa koje će ponovo vlažiti oči. Takođe savjetuju stavljanje toplih obloga na oči nekoliko minuta. To osigurava vlagu i toplinu, što ublažava suvoću očiju pa zato može spriječiti prekomjerno suzenje.

- Nošenje sunčanih naočara vani kao barijere za zaštitu očiju može biti djelotvorno rješenje - rekao je dr Brusko, dodajući kako je njihova hidratacija vrlo važna i smanjuje rizik od upale.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.