Španski ministar vanjskih poslova: Španija se zalaže za hitan prekid vatre i priznanje palestinske države
Hose Manuel Albares, Foto: Guliver

Španski ministar vanjskih poslova: Španija se zalaže za hitan prekid vatre i priznanje palestinske države

Španija će se zalagati za trajni prekid vatre u Pojasu Gaze i priznanje palestinske države na sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije (EU) u Briselu, rekao je španski ministar vanjskih poslova Hoze Manuel Albares.

Albares je, uoči sastanka, kazao da bi cijela međunarodna zajednica trebala priznati nezavisnu Palestinu, jer je to jedini način da se garantuje sigurnost i stabilnost za Izrael i Palestinu, kao i za cijeli Bliski istok, prenosi Anadolija.

On je dodao da će sastanak u Briselu biti osnova za svjetski mir i stabilnost.

Kako je naveo, evropski ministri vanjskih poslova će se sastati sa kolegama iz Palestine, Izraela, Egipta, Jordana, Saudijske Arabije i generalnim sekretarom Arapske lige, kako bi čuli njihove stavove i razmijenili mišljenja iz Evrope.

Albares je rekao da će se zalagati i za neograničen pristup humanitarnoj pomoći u Gazi, kao i za predlog Španije da se održi mirovna konferencija.

"Mirovna konferencija bi poslužila za implementaciju rješenja s dvije države koje služi stvaranju realne i održive palestinske države", dodao je Albares.

I visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj instistirao je na dvodržavnom rješenju, poručujući Izraelu da ne može graditi mir samo vojnim sredstvima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.