Milović: Oslobađanje optuženih dokaz da su izmjene ZKP-a neophodne
Andrej Milović

“Planirane izmjene predviđaju izuzetak od oslobađanja optuženih nakon tri godine pritvora bez prvostepene presude“

Milović: Oslobađanje optuženih dokaz da su izmjene ZKP-a neophodne

Slučaj puštanja na slobodu optuženih zbog nedonošenja prvostepene presude u roku od tri godine, kao i slučaj od prije tri dana sa istim ishodom, dokazuju da je inicijativa za izmjene člana 179 Zakonika o kriivičnom postupku prijeka potreba Crne Gore, smatra ministar pravde Andrej Milović.

“Današnji slučaj puštanja optuženih na slobodu zbog nedonošenja prvostepene presude u roku od tri godine, kao i slučaj od prije tri dana sa istim ishodom, oba nakon upoznavanja javnosti sa mojom inicijativom da se izvrše izmjene člana 179 ZKP-a, dokazuju da je ta inicijativa prijeka potreba Crne Gore”, napisao je Milović na Tviteru.

Milović je inicijator izmjena člana 179 ZKP-a. 

“Planirane izmjene predviđaju izuzetak od oslobađanja optuženih nakon tri godine pritvora bez prvostepene presude, i to za tačno određena krivična djela, kao i ukidanje ročista za ispitivanje i ocjenu zakonitosti i opravdanosti optužnice, što već čini dio Predloga izmjena i dopuna ZKP-a”, navodi se u saopštenju.

 Ovim izmjenama, kako je rekao, sprečavaju se zloupotrebe zakonskog okvira i osiguravaju efikasnija i pravednija suđenja.

“U konačnom, rezultiraće bržim donošenjem presuda jer neće postojati zakonski osnov za zloupotrebu i neće postojati interes okrivljenih i njihovih branilaca za izmišljanje razloga za odugovlačenje suđenja”, navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.