Đukanović: Struja neće biti skuplja u 2024. godini
Milutin Đukanović

“Prošlogodišnji izvještaj EPCG-a najbolji u istoriji“

Đukanović: Struja neće biti skuplja u 2024. godini

Elektroprivreda Crne Gore je donijela nekoliko veoma značajnih odluka za građane. Jedini u Evropi nismo povećali cijenu struje, a ona neće poskupiti ni u 2024. godini, rekao je predsjednik Odbora direktora te kompanije Milutin Đukanović. On je istakao da je finansijski izvještaj EPCG za prošlu godinu najbolji u istoriji, bez dileme.

Osvrnuo se i na to kako je EPCG kupovala i prodavala struju.

“Sa puno ponosa mogu da kažem da smo u odnosu na planove u toj oblasti ostvarili bolji rezultat za preko 28 miliona eura”, naveo je Đukanović.

Rekao je i da negativno pričati o projektima Solar i Željezara mogu samo nedobronamjerni ljudi.

“Ovi projekti su očigledno dobro zaljuljali tajkunske strukture. Bili smo svjedoci ko je ranije mogao da proizvodi struju, sjećamo se malih hidroelektrana…Struju su mogli da proizvode samo privilegovani pojedinci i oni su ostvarivali enormne profite”, kazao je Đukanović za Adria televiziju. 

Naglasio je da su građani, država, EPCG tzv. malim proizvođačima u prethodnih sedam-osam godina uplatili čak 250 miliona eura.

“EPCG je promijenila logiku – učinili smo struju dostupnom čitavom narodom, da običan građanin sa instalacijom solarne elektrane na krovu može da postane proizvođač. To, očigledno, nekom smeta, jer neće moći da zarađuju oni koji su naučili, već će korist imati građani”, dodao je Đukanović, ističući da će samo od projekata 3000+ i 5000+ građani i EPCG za 10 godina zaraditi 150 miliona eura, jer građani proizvode struju, a Elektroprivrede može da je izveze po veoma povoljnim uslovima.

Komentarišući Željezaru, podsjeća da je njena imovina plaćena 20 miliona, od čega je EPCG dala pet.

“Danas da prodamo samo tu opremu i da hale izrežemo u staro željezo mogli bismo da zaradimo 50 milona eura, a na tom prostoru da izgradimo solarnu elektranu snage 60 megavati koja bi donosila na godišnjem nivou donosila prihod od osam do 10 miliona eura”, rekao je Đukanović, ocjenjujući da nekom, očigledno, nije drago što neće moći da uzme dio kolača.

U 2025. očekuje nas zastoj u radu Termoelektrane Pljevlja zbog remonta. Na pitanje da li će to uticati na stabilnost snabdijevanja električnom energijom, Đukanović ukazuje da se na vrijeme treba pripremiti.

“TE je srce sistema, proizvodi više od 40 odsto električne energije, to neće biti lako vrijeme… Ali da bismo to lakše prevazišli moramo ove godine i početkom sljedeće, do početka zastoja rada TE, da uradimo sve da napravimo što više novih izvora struje”, zaključuje Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.