Darmanović o brodu Jadran: Pravni argumenti na strani Crne Gore, neophodni bilateralni razgovori

Darmanović o brodu Jadran: Pravni argumenti na strani Crne Gore, neophodni bilateralni razgovori

Bivši šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović je ocijenio da je spor Crne Gore i Hrvatske oko vlasništva nad školskim brodom Jadran komplikovan problem – pravno i politički.

„Pravni argumenti su trenutno na strani Crne Gore jer je po ugovoru o sukcesiji ono što se zateklo na teritorijama bivših republika pripada njima. S druge strane, skoro 60 godina je za vrijeme Jugoslavije bio u hrvatskim lukama“, kazao je Darmanović za TV E.

On napominje da postoji i dodatni ugovor o sukcesiji iz 2001. u kojem je, kako je naveo, relativizovano pitanje vojne imovine od tvrdog principa da stvari ostaju u državama u kojima su se zatekle.

„Osim bilateralnih razgovora teško će se iz tog problema izaći samo insistiranjem na tvrdim principima jedne ili druge strane. Ti razgovori nijesu laki. Problem nije lak. Ali radi se o zemljama koje su saveznice u okviru NATO-a. Radi se o dugoročnim interesima za saradnju. Hrvatska ima strateški nacionalni interes da Crna Gora uđe u EU i ne vjerujem da će koristiti ikakve blokade u tom pravcu ali će naravno nastojati da izgura ovo pitanje“, rekao je Darmanović.

S druge strane, kaže on, Crna Gora ima svoje arghumente.

„Mislim da su razgovori i nedizanje velikih tenzija oko ovih stvari put kojim treba ići u budućnosti“, poručio je Darmanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.