Inflacija u SAD-u neočekivano skočila u decembru
Ilustracija

Inflacija u SAD-u neočekivano skočila u decembru

Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u decembru je, nakon popuštanja u prethodna dva mjeseca, skočila više od očekivanja.

Potrošačke cijene, mjerene CPI indeksom, na godišnjem nivou su porasle 3,4 odsto, što je 0,3 procentna poena više nego u novembru, objavilo je američko Ministarstvo rada. Temeljna međugodišnja inflacija, koja isključuje cijene hrane i energenata koje obično znatno fluktuiraju, u decembru je u SAD-u iznosila 3,9 odsto, javlja francuska novinska agencija AFP.

Iako američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), neće donijeti odluku o mogućem smanjenju ključne kamatne stope na osnovu podataka od jednog mjeseca, prema analitičarima statistika iz decembra mogla bi da poveća pritisak na Fed, prenosi SEEbiz.

U borbi protiv visoke inflacije, banka je početkom 2022. godine počela da podiže kamatne stope, a one su i danas visoke. Uprkos rastu u decembru, inflacija je u posljednjem mjesecu godine ipak bila znatno niža nego u junu 2022, kada je dostigla najviši nivo od 1981. godine od 9,1 odsto.

Takođe je važna činjenica da je temeljna inflacija od 3,9 odsto na godišnjem nivou najniža od maja 2021. O toj stopi inflacije Fed najviše vodi računa u svojoj monetarnoj politici.

“Izvještaj pokazuje da smo prošlu godinu završili s inflacijom gotovo dvije trećine nižom nego što je bila na vrhuncu, a temeljna inflacija najniža je od maja 2021”, saopštio je američki predsjednik Joe Biden.

On je dodao da su tokom cijele godine padale cijene mlijeka, jaja, igračaka, kućanskih aparata, avionskih karata.

"Uprkos nekim prognozama, inflacija je niža, a tržište rada ostaje stabilno. Ekonomija je stvorila više od 14 miliona radnih mjesta otkako sam preuzeo dužnost”, dodao je Biden.

Detaljnijom analizom televizije CNBC utvrđeno je da su glavni razlog rasta inflacije u decembru cijene iznajmljivanja stanova, koje su u odnosu na novembar porasle 0,5 odsto, a u odnosu na prosinac 2022. godine 6,2 odsto.

Hrana je od novembra poskupila 0,2 odsto, uključujući jaja 8,9 odsto, ali su od decembra 2022. pojeftinila 23,8 odsto.

Od novembra su cijene energenata porasle 0,4 odsto, uključujući i benzin 0,2 odsto. Poskupile su i avionske karte, i to od novembra jedan odsto.

U odnosu na novembar, zdravstvene usluge poskupile su 0,6 odsto, polovni automobili 0,5 odsto, a osiguranje automobila 1,5 odsto.

Plate su, usklađene za učinak inflacije, u decembru prošle godine, u odnosu na novembar, porasle 0,2 odsto, au odnosu na decembar 2022. 0,8 odsto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.