Vodovod traži saglasnost od državnog arhitekte na idejno rješenje kolektora
BUDUĆE POSTROJENJE/ DAB

Vodovod traži saglasnost od državnog arhitekte na idejno rješenje kolektora

Preduzeće Vodovod i kanalizacija zatražilo je saglasnost državnog arhitekte na idejno rješenje glavnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Postrojenje je, kako je naznačeno u zahtjevu koji potpisuje Aleksandar Nišavić, direktor Vodovoda, planirano na deset katastarskih parcela u KO Botun i osam parcela u KO Dajbabe, odnosno na četiri urbanističke parcele - 2F, 3F, 4F i 9F u zahvatu DUP-a Industrijska zona KAP-a. Uz zahtjev, direktor Vodovoda je dostavio i idejno rješenje ali i potvrdu o uplati administrativne takse.

Za buduće postrojenje sredinom ovog mjeseca očekuje se i finalizacija glavnog projekta. Da je pri kraju i glavni projekat na sjednici gradskog parlamenta krajem decembra prošle godine saopštio je upravo Nišavić.

– U toku je finalizacija glavnog projekta gdje se, pribavljanjem prijave građenja i mobilizacijom izvođača, stvaraju preduslovi za početak izvođenja radova. Sredinom narednog mjeseca očekuje se finalizacija glavnog projekta i sprovođenje pratećih postupaka koji uključuju i pripremu konačnog nacrta elaborata uticaja na životnu sredinu. Nakon toga dolazi i javna rasprava na ovu temu – saopštio je tada Nišavić.

Ugovor za projektovanje i gradnju glavnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda bivša gradska uprava potpisala je 10. juna 2022. godine. Tada je najavljeno da će početkom 2023. godine početi radovi. Međutim, radovi tada nisu počeli jer nije završen glavni projekat postrojenja, a Glavni grad je zbog toga prošle godine morao raditi rebalans budžeta kako bi za 14.307.000 eura umanjili sredstva za ovu investiciju. Novi rok koji je dat za početak gradnje postrojenja je prvi kvartal ove godine.

Za izgradnju glavnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda izabrane su turske firme Kuzu grup i Alkatraš. Prema ugovoru o izgradnji koji su 2022. godine potpisali Ivan Vuković, bivši gradonačelnik Podgorice, Filip Makrid, bivši izvršni direktor preduzeća Vodovod, Mehmet Emre Bastopku, direktor firme Kuzu Grup i Bauram Albauark, član borda direktora Alkatraša, rok završetka radova je 36 mjeseci. Vrijednost investicije je 47 miliona eura, prenosi Dan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.