Poseban tretman  za Veljovića : Vezivanje lisicama za bolnički krevet i uskraćeno pravo na kretanje sa povredama na rukama je za UIKS u “skladu sa Pravilnikom i Zakonom”!

Poseban tretman za Veljovića : Vezivanje lisicama za bolnički krevet i uskraćeno pravo na kretanje sa povredama na rukama je za UIKS u “skladu sa Pravilnikom i Zakonom”!

Mjesecima unazad Veselin Veljović, prema riječima njegovog advokata Mihaila Volkova trpi nehumani tretman menadžemnta UIKS-a. Uz brojne dokaze o povredama na rukama i nogama zbog 24-časovnog vezivanja za bolnički krevet u Kliničkom centru, ograničenja njegovog bolničkog kretanja i pritisaka na menadžment KCCG, da se uprkos narušenom zdravstvenom stanju vrati u UIKS, rezultat su nehumanog tretmana koji se sprovodi nad njim.

Uz prezumciju nevinosti, svako pritvoreno lice ima svoja zagarantovana prava. Zakonom je jasno propisano da se u toku pritvora ne smije vrijeđati ličnost i dostojanstvo pritvorenog lica, kao i da se prema pritvorenom licu mogu primjenjivati samo ona ograničenja koja su potrebna da se spriječi bjekstvo, podstrekavanje trećih lica da unište, sakriju, izmijene ili falsifikuju dokaze ili tragove krivičnog djela i neposredni ili posredni kontakti pritvorenog lica usmjereni na svjedoke, saučesnike i prikrivače

Nasuprot tome Veljović se u Kliničkom centru Crne Gore vezuje lisicama za stolicu i krevet skoro 24 časa dnevno, bez ikakvog objašnjenja, izuzev da je to naredba iz UIKS-a.

Veljović ima i povrede na rukama. O ovome, kako je rekao njegov advokat Volkov, postoje materijalni dokazi koji je još ranije najavio da će ih dostaviti uz krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu.

Veljoviću je uskraćeno pravo na skoro bilo kakav oblik kretanja, iako mu je pravo na kretanje zakonom obezbijeđeno, pa čak i u Kliničkom centru.

Shodno Zakonu pritvoreno lice ne može uživati manja prava od onih koja su zagarantovana svim drugim pritvorenim licima.

Uz stalno vezivanje i konkstanta nehuman tretman koji Veljović trpi UIKS prema riječima advokata Volkova vrši pritisak na menadžmet KBC da se Veljović vrati u UIKS i pored evidentno loših nalaza i narušenog zdravstvenog stanja koje je prema ocjenam ljekara vidno narušeno.

Postavlja se pitanje zašto izostaje reakcija Ombudsmana na ovakav vid torture koji se sprovodi nad Veljovićem, jer on nije pravnosnažno osuđen već samo osumnjičen.

Izostale su i reakcije drugih nadležnih organa i institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Dok ostali ćute ovakav tretman za upravu UIKS je u skladu sa Pravilniko i Zakonom, te dodaju da Veljović u toj ustanovi ima punu njegu i pažnju zaposlenih.

“Pritvoreno lice V.V. od dolaska u Uiks smješten je i prema istom postupa se u skladu sa onim što je propisano Pravilnikom i prema onom što je praksa u odnosu na sva pritvorena lica.

Povodom dijela pitanja koje se odnosi na obezbjedjenje u bolničkim uslovima ističemo, da je riječ o vanzatvorskim uslovima obezbjedjenja lica, što nosi dodatne bezbjednosne izazove i rizike. Iz prednje navedenog razloga u svim slučajevima, a ne samo u ovom unazad godinama primjenjuju se dodatne mjere obezbjedjenja lica lišenih slobode”, navodi se u odgovorima UIKS-a portalu Standard.

Dakle, kako navode, nije riječ o bilo kom obliku postupanja koje se primenjuje u odnosu na samo ovo pritvoreno lice, već je riječ o postupanju koje se primjenjuje u odnosu na svaki pojedinačni slučaj.

“Isto postupanje nema za cilj bilo koji vid nehumanog postupanja ili kažnjavanja, već obezbjedjena svakog lica u onom što jesu vanzatvorski uslovi, rekli su iz UIKS-a.

No, malo je vjerovatno da je potrebno strogo poštovanje procedure prema osobi ugroženog zdravlja, koga čuvaju naoružani zatvorski policajci, da uprkos takvom obezbjeđenju bude dodatno izložen povredama koje nastaju usljed 24-časovnog vezivanja za krevet.

Kada je u pitanju zdravstvena njega koje se pruža od nadležnih u Uiks, ističemo da u odnosu na isto pritvorenik V.V. u punom obimu blagovremeno ima dužnu njegu i pažnju zaposlenih a na koji način postupaju i zaposleni iz svih Sektora prema svim licima podjednako.

Zanimljivo da su iz UIKS pozvali sve one koji imaju ili su u saznanju za postupanje zaposlenih u Uiks, koje nije u skladu sa propisima o istom obavijeste tu instituciju, a što jeste bio i u narednom periodu biće predmet posebne pažnje imajući u vidu da je aspekt poštovanja i zaštite prava lica lišenih slobode prioritet menadžmenta UIKS, uprkos činjenici da je njegov advokat iznio dokaze o njegovim povremam i nehumanom tretmanu, zbog čega je i najavio krivične prijave portiv odgovornih lica.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) juče su pozvali nadležne državne organe da na, kako kažu, adekvatan način postupaju sa Veselinom Veljovićem, dugogodišnjim direktorom Uprave policije Crne Gore koji se trenutno nalazi u pritvoru.

 

 

Izvor: Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.