Za pet godina Uprava policije registrovala 1.710 maloljetnih počinilaca krivičnih djela
Uprava policije Crne Gore

Za pet godina Uprava policije registrovala 1.710 maloljetnih počinilaca krivičnih djela

Službenici Uprave policije kontinuirano prate i analiziraju stanje kretanja kriminaliteta na svim nivoima, u cilju stvaranja povoljnog bezbjednosnog ambijenta. Jedan od važnih društvenih izazova, koji je u primarnom fokusu djelovanja organa za spovođenje zakona i generalne prevencije, je i problem maloljetničke delinkvencije, a posebno imajući u vidu da se radi o ranjivoj grupi - maloljetnika i djece.

U periodu od 2019. do 2023. godine, Uprava policije je registrovala ukupno 1.710 maloljetnih počinilaca krivičnih djela u Crnoj Gori.

Tokom 2023. godine registrovano je 313 počinilaca, 2022. godine 306, 2021. godine 354, 2020. godine 346, a 2019. godine 391 počinilac.

U prosjeku iz UP-a su saopštili da preko 340 maloljetnika godišnje počini neko od krivičnih djela.

“U starosnoj strukturi evidentirano je da se u više od 50% slučajeva radi o starijim maloljetnicima počiniocima krivičnih djela (od 16 do 18 godina), a rodna struktura ukazuje da su u više od 90% slučajeva izvršioci krivičnih djela muška lica“, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Najveći broj izvršenih krivičnih djela od strane maloljetnika je iz oblasti imovinskog kriminaliteta - više od 50% od ukupnog broja. Geografski gledano, najviše krivičnih djela, takođe više od 50% od ukupnog broja, izvršeno je na teritoriji centralnog dijela države, odnosno Glavnog grada Podgorice.

Iz Uprave policije naglašavaju da mnogostruki faktori utiču na razvoj maloljetničke delinkvencije, poput emocionalnih karakteristika, disfunkcionalne porodice, nedostataka u obrazovanom sistemu, različitih socijalnih faktora, u novije vrijeme i negativnih uticaja društvenih mreža, i dr.

Prevencija maloljetničke delinkvencije usmjerena je dodaju na blagovremeno prepoznavanje faktora rizika kriminaliteta, a što zahtijeva multidisciplinaran pristup, uključujući porodicu, školu, nadležne stručne službe, medije, nevladin sektor, sportske kolektive, i druga udruženja i subjekte.

Službenici Uprave policije u odnosu na ovu kategoriju lica, uvažavajući njihovu starosonu dob i ranjivost, preduzimaju u kontinuitetu preventivne aktivnosti usmjerene upravo na otklanjanje uzroka ili smanjenje njihovog dejstva.

“Shodno tome, Uprava policije godinama sprovodi veliki broj preventivno-planskih aktivnosti, kontinuiranih akcija, poput akcije "Mladost", sa akcentom na suzbijanje vršnjačkog nasilja, sprečavanje vršenja krivičnih djela, sprečavanje skitničenja i prosjačenja.

Kroz realizaciju ovih aktivnosti, vrše se i kontrole i obilasci ugostiteljskih objekata i drugih mjesta na kojima se najčešće okupljaju maloljetna lica, te organizuju tribine i predavanja u vaspitno-obrazovnim ustanovama na temu narkomanije, kockanja, alkoholizma, internet nasilja, bezbjednosti saobraćaja, i tome slično, kako bi prepoznali negativna dejstva i posljedice devijantnog ponašanja“, zaključuje se u saopštenju Uprave policije. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.