Najveći broj prigovora zbog lista čekanja i postupaka medicinara: Žalilo se 1.428 pacijenata, 120 i ministru

Najveći broj prigovora zbog lista čekanja i postupaka medicinara: Žalilo se 1.428 pacijenata, 120 i ministru

U domovima zdravlja u Andrijevici, Danilovgradu, Herceg Novom, Kolašinu i Ulcinju i u bolnicama na Cetinju i u Brezoviku nije bilo pritužbi građana

Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun kazao je za "Dan" da je prva tri kvartala 2023. godine zaštitnicima prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama i Ministarstvu zdravlja podnijeto ukupno 1.428 prigovora građana. Od tog broja, 1.308 prigovora pacijenti su uputili zaštitnicima u ustanovama, a 120 ministarstvu.

Prigovori (1.308) koji su upućeni ustanovama najvećim dijelom su se odnosili na kvalitet zdravstvenih usluga (49), postupak zdravstvenih radnika ili saradnika (211), organizaciju zdravstvene službe (114), vrijeme čekanja na zdravstvene usluge (376) i ostalo (558).

Ministarstvu zdravlja je u prva tri kvartala 2023. godine podnijeto 120 prigovora na rad zdravstvenih ustanova, a građani su se žalili na kvalitet zdravstvene usluge (36), postupak zdravstvenih radnika ili saradnika (23), organizaciju zdravstvene službe (19), vrijeme čekanja na zdravstvene usluge (5) i način plaćanja zdravstvenih usluga (4). U kategoriju ostalo svrstane su 33 žalbe.

– Po zahtjevima i pritužbama pacijenata, a u svakodnevnoj komunikaciji sa institucijama, Ministarstvo zdravlja odmah reaguje. Zdravstvene ustanove u pisanoj formi, po zahtjevu Ministarstva zdravlja ili pacijenta, nakon utvrđenih okolnosti za pojedinačne slučajeve, informišu Ministarstvo zdravlja o ishodu i preduzetim radnjama. Nakon toga, Ministarstvo zdravlja o tome obavještava pacijenta koji je podnio prigovor. Najveći broj prigovora (pritužbi) građani iznesu putem telefona i najveći dio se rješava na dnevnoj osnovi. Takođe, značajan broj pritužbi građana je neosnovan, što se utvrdi nakon sprovedene procedure, o čemu se pacijent i informiše – kazao je ministar Šimun.

U domovima zdravlja u Andrijevici, Danilovgradu, Herceg Novom, Kolašinu i Ulcinju i Opštoj bolnici Cetinje, Specijalnoj bolnici za plućne bolesti Brezovik i Zavodu za transfuziju krvi Crne Gore nije bilo žalbi pacijenata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.