Bijelo Polje: Za obnovu Hadžidanušine džamije prikupljeno preko 3.000 potpisa
SA PRIKUPLJANJA POTPISA/ SPP

Bijelo Polje: Za obnovu Hadžidanušine džamije prikupljeno preko 3.000 potpisa

Za obnovu Hadžidanušine džamije u Bijelom Polju prikupljeno je preko 3.000 potpisa građana, kazali su u bjelopoljskom opštinskom odboru Stranke pravde i pomirenja. Kako navode u ovoj partiji, sa masovnim odazivom građana Bijelog Polja, lokalnoj upravi i lokalnom bjelopoljskom parlamentu se jasno dalo do znanja, da se ova građanska inicijativa mora staviti na dnevni red.

- Samim tim što je u Statutu ove opštine jasno naglašeno da bi se razmatrala, građansku inicijativu može podnijeti najmanje tri odsto birača upisanih u birački spisak opštine prema podacima o broju birača sa poslednjih izbora, navode iz SPP.

Opštinski odbor Stranke pravde i pomirenja će inicijativu predati 8. januara, u ponedeljak u 12 sati i tim povodom je pozvala sve zainteresovane građane da im se pridruže da zajedno predaju inicijativu građana za obnovu Hadžidanušine džamije u centru grada u Bijelom Polju.

Hadži Danuš-hanumina čaršijska džamija izgrađena je u 18 vijeku u centru akovske čaršije u Ašik-mahali, a stradala je 1944. godine uslijed savezničkog bombardovanja, kazali su u SPP.

- Nakon Drugog svjetskog rata, umjesto obnove, do temelja je srušena zajedno sa mezarjem, a na njenom mjestu izgrađen park i spomen obilježje palim borcima NOB-a. Borićemo se da se obnovi Hadžidanušina džamija, jer je ona simbol i vrijednost ne samo Bošnjaka mislimana Bijelog Polja već cijelog Balkana na kome su se od prapovijesti susretale kulture, civilizacije i vjere gradeći posebnost međusobnog poštovanja, uvažavanja i suživota. U kome su se bogomolje posebno respektirale i čuvale, što je najveća vrijednost Balkana a o čemu imamo veliki broj veličanstvenih primjera, kazali su u bjelopoljskom opštinskom Odboru Stranke pravde i pomirenja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.