DPS: Vlada Novu godinu građanima čestitala poskupljenjem struje

DPS: Vlada Novu godinu građanima čestitala poskupljenjem struje

Vlada Crne Gore čestitala je građanima Novu godinu. Struja za domaćinstva od danas će biti skuplja za 5,63 odsto, što je uz konstantan skok cijena osnovnih životnih namirnica koje prati i stalni skok stope nezaposlenosti, po mišljenju Vlade, adekvatan način da se započne 2024. godina, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

“Umjesto da radi na povećanju efikasnosti EPCG, unaprijedi njenu efikasnost, poboljša kvalitet usluge i smanji nerealne troškove, Vlada se odlučuje za direktan udar na budžete građana. I to samo nekoliko dana nakon što je Odbor direktora Elektroprivrede usvojio negativni saldo firme za narednu godinu, umjesto najavljivane dobiti od 70 do 80 miliona eura. Poznato je da je ovo posljedica ulaganja miliona eura u projekte bez biznis plana, kao što je kupovina Željezare, projekti Solar 3000+ i 5000+, prekomjerno zapošljavanje, pokrivanje gubitaka CEDIS-a i činjenica da se menadžment ne snalazi ni kad berzanska cijena struje pada ni kad raste. EPCG i CEDIS, naime, imaju nulu na računu ove godine. Prema konsolidovanom finansijskom iskazu, ukupni troškovi zarada naknada i ličnih rashoda na nivou EPCG grupe porasli su za 14 miliona na 80,9 miliona eura. I to bez EPCG – Željezare”, kazali su iz DPS-a.

Podjećaju da su, prema podacima EPCG, gubici na distributivnoj mreži, tokom 2022. godine, narasli su za 38,3 gigavatsata, odnosno deset odsto, na čitavih 390,2 GWh.

“Zbog svega navedenog, građani će morati da “pomognu” nekada najmoćnijoj crnogorskoj kompaniji, čija je vrijednost procijenjena na 2,2 milijarde eura, ili 40 odsto procijenjenog BDP-a.Nezaustavljiv rast svih cijena koji utiče na poskupljenje usluga i proizvoda je samo još jedan od pokazatelja da je ekonomsko stanje u Crnoj Gori alarmantno i da nas neminovno očekuju dalje teške posljedice nemarnog i neplanskog vođenja države”, istakli su u saopštenju.

Građanima je, prema njihovim riječima, već jasno da ovakvo povećanje cijena anulira čuveni skok zarada.

“Umjesto obećanog poboljšanja standarda koje je Evopa sad prezentovala građanima, dobili smo vrtoglav rast cijena i inflacije koje Crnu Goru vode direktno u bankrot”, zaključuju iz DPS-a.

Podsjećamo, struja za domaćinstva od danas će biti skuplja 5,63 odsto, uz odobrenje popusta za redovne platiše koji će neutralisati rast cijena električne energije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.