Milatović: Na sceni novi politički trendovi i istorijske promjene
Jakov Milatović

Milatović: Na sceni novi politički trendovi i istorijske promjene

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović smatra da su godinu za nama obilježili brojni izazovi sa kojima se suočavala naša zemlja, ali i brojna ispravljanja nepravdi i poboljšanje međunarodnog ugleda naše države.

On je u izjavi za "Dan" istakao da je godina za nama donijela i jačanje ugleda Crne Gore, sa naročitim fokusom na EU agendu, jačanje kredibilnosti NATO članstva i unapređenje dobrosusjedskih odnosa

"Tranzicija vlasti u Podgorici i istorijski predsjednički i potom parlamentarni izbori uslovili su novu političku i društvenu realnost, koja je uspostavljena nakon izbora novog predsjednika Crne Gore, tranzicije vlasti u Podgorici, konstituisanja 28. saziva Skupštine Crne Gore i formiranja 44. Vlade", kazao je za "Dan" predsjednik Crne Gore.

On podsjeća da je u novembru minule godine kompletiran Ustavni sud, a u decembru imenovana nova guvernerka Centralne banke i nakon više godina popunjen Sudski savjet.

"Time je, u znatnoj mjeri, stabilizovan institucionalni sistem, a treba očekivati da se uskoro i izborom predsjednika Vrhovnog suda i vrhovnog državnog tužioca kompletira set uslova neophodnih za temeljnu reformu pravosuđa. Godinu za nama obilježilo je i ispravljanje nepravdi iz prošlosti, odavanjem pijeteta prema žrtvama zločina u Pivskim dolima u Drugom svjetskom ratu, kao i prema žrtvama bombardovanja Murina iz 1999. godine, ali i podsjećanje na zločine koji nikada nisu do kraja istraženi, poput deportacije Bošnjaka u ratnim godinama poslednje decenije prošlog vijeka", naglašava Milatović.

On ističe da je godina za nama donijela i dodatni rast plata i penzija, nakon rasta iz 2022, koji je došao kao rezultat programa "Evropa sad 1", kada je, nakon više godina, u Crnoj Gori došlo do značajnijeg rasta životnog standarda.

"Godina za nama donijela je i poboljšanje međunarodnog ugleda Crne Gore, sa naročitim fokusom na EU agendu, jačanje kredibilnosti NATO članstva i unapređenje dobrosusjedskih odnosa. Pojačanom vanjskopolitičkom aktivnošću, svoj fokus sam stavio upravo na revitalizaciju EU agende, zagovarajući dinamičniji pristup koji bi rezultirao članstvom Crne Gore u EU do 2028. godine. Sa uspjehom smo učestvovali na najvažnijim događajima multilateralnog karaktera i realizovali važne bilateralne posjete", rekao je Milatović.

On je dodao da susreti sa visokim zvaničnicima drugih zemalja predstavljaju dodatni stimulans vanjskopolitičkom pozicioniranju Crne Gore kao države koja međudržavne odnose gradi na principu uzajamnog prijateljstva i saradnje.

"U 2024. godinu ulazimo sa puno više optimizma i sa sviješću da će ono što smo u 2023. uspostavili kao institucionalni temelj svoju pravu vrijednost dobiti sa novim rezultatima i uspjesima, prvenstveno u oblastima vladavine prava, ekonomskog razvoja i ubrzanja EU članstva naše zemlje", zaključuje predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.