Ove namirnice mogu da umanje dejstvo ljekova
/ -SHUTTERSTOCK

Ove namirnice mogu da umanje dejstvo ljekova

Kad smo pod terapijom, obično stalno gledamo na sat i pazimo da ljekove uzmemo u tačno određeno vrijeme, ali skoro nikada ne obraćamo pažnju na to šta jedemo prije ili posle njihovog uzimanja. Iako u receptima piše s kojom hranom i pićem tablete ne smiju da se kombinuju, većina pacijenata ne čita uputstvo, pa konzumira i namirnice koje poprilično umanjuju dejstvo lijeka.

Grejpfrut i tablete ne idu zajedno

Ako uzimate ljekove za sniženje holesterola, nikako ne bi trebalo da jedete veće količine grejpfruta. Iako je ova namirnica jedno od najboljih oružja u borbi protiv lošeg holesterola, u kombinaciji s tabletama pojačava dejstvo statina, i to do opasnog nivoa. Konzumacija ovog voća ne preporučuje se uz ljekove protiv alergija, pritiska i depresije, kao ni u kombinaciji s kontraceptivnim pilulama, jer se neki sastojci iz njega razgrađuju preko enzima u jetri, pa ona ne može istovremeno da razgradi i lijek, koji u tom slučaju postaje otrov u organizmu, jer ga ima previše.

Mlijeko i antibiotici - ne nikako

Antibiotici u kombinaciji s mlijekom sporije se apsorbuju, a posledica je njihovo slabije terapeutsko dejstvo. Pojedine vrste sireva, kao što je parmezan, usporavaju djelovanje antidepresiva, baš kao i bakalar, feferoni i pileća džigerica. Ako koristite diuretike, ne bi trebalo da jedete banane, paradajz i krompir, jer te namirnice, odnosno njihova kombinacija, uzrokuju gomilanje kalijuma u organizmu.

Oprez s vitaminom K

I biljna vlakna su loša u kombinaciji s ljekovima, jer usporavaju njihovu apsorpciju, a to se naročito odnosi na digoksin, vrlo raširen lijek za srčane bolesnike. Hranu bogatu vitaminom K treba da izbegavaju pacijenti koji koriste tablete za razređivanje krvi, jer on utiče na proces zgrušavanja. Zato budite oprezni sa spanaćem, kupusom, peršunom, pasuljem, ali i ribom, jer su to namirnice koje u sebi sadrže vitamin K.

Ako vam nešto nije jasno, pitajte ljekara

Činjenica je da se stalno otkrivaju nove nepoželjne kombinacije hrane i ljekova, pa pacijenti, prije nego što započnu s terapijom, treba dobro da prouče uputstvo za upotrebu lijeka, ali i da obavezno pitaju ljekara ili farmaceuta sa čim on smije ili ne smije da se kombinuje, a ne samo u koliko sati treba da se popije.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.