Incident u Kini: Hirurg udarao pacijentkinju tokom operacije, odšteta 60 eura
Ilustracija

Građani iskazali bijes na internetu

Incident u Kini: Hirurg udarao pacijentkinju tokom operacije, odšteta 60 eura

Kineske vlasti pokrenule su istragu protiv bolnice zbog incidenta u kojem je hirurg navodno udario pacijentkinju koju je tada operisao.

Incident je snimljen, a video je ove nedjelje postao viralan na kineskim društvenim mrežama, izazvavši bijes na internetu.

Upravni odbor bolnice suspendovao je hirurga i otpustio generalnog direktora bolnice u kojoj se incident dogodio 2019.

Čini se da se na snimku vidi kako hirurg udara pacijenta u glavu najmanje tri puta dok mu operiše oči.

Ajer Čajna, koja upravlja lancem očnih bolnica, saopštila je da se incident dogodio tokom operacije u njenoj bolnici u Guigangu, gradu na jugozapadu Kine.

BBC je kontaktirao upravu za komentar.

Pacijentkinja je bila 82-godišnja žena i „tokom operacije, zbog lokalne anestezije, pacijentkinja je imala intoleranciju“.

Više puta je pomjerala glavu i očne jabučice, navodi se u njihovoj izjavi.

Pošto pacijentkinja zna samo lokalni dijalekt, izgleda da nije reagovala na ljekarska upozorenja na mandarinskom, pa se hirurg odlučio „na grub postupak u hitnoj situaciji“.

Lokalne vlasti kažu da je pacijentkinja zadobila modrice na čelu.

Poslije operacije, uprava bolnice se izvinila i platila 500 juana (oko 63 eura) kao kompenzaciju, rekao je sin pacijentkinje lokalnim medijima.

Dodao je da je njegova majka sada slijepa na lijevo oko, iako nije jasno da li je to zbog incidenta.

Ajer Čajna je saopštila da bolnica nije prijavila incident Upravnom odboru.

U četvrtak je objavila da je smijenjen generalni direktori bolnice, a da je hirurg suspendovan zbog „ozbiljnih kršenja propisa grupe“, što je uključivalo i druge neprecizirane prekršaje.

Iako se incident dogodio u decembru 2019. godine, javnosti je skrenuo pažnju tek ove nedjelje nakon što je istaknuta kineska ljekarka Ai Fen podijelila snimak operacije zabilježen na bezbjednosnim kamerama.

Dr Ai, koja je bila među grupom ljekara koji su upozorili javnost na početnu epidemiju koronavirusa u Vuhanu, postavila je snimak na Veibo nalog gdje ima više od dva miliona pratilaca.

Dr Ai vse tuži sa Ajer Čajna od 2021. godine kada je otišla na operaciju u jednu od njihovih bolnica.

Tvrdi je da je umalo oslijepila na jedno oko zbog te operacije, ali je Ajer Čajna demantovala optužbe.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.