MMR vakcinu nije primilo 44 odsto predškolaca
Institut za javno zdravlje

“Crnoj Gori prijeti epidemija velikog kašlja“

MMR vakcinu nije primilo 44 odsto predškolaca

Samo 56 odsto djece u Crnoj Gori primilo je prvu dozu MMR vakcine, koja je dio obavezne imunizacije protiv morbila (male boginje), zaušaka i rubeole, rečeno je Danu iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG). Oni upozoravaju da pad broja djece koja su posljednjih godina primila obavezne vakcine protiv više zaraznih bolesti prestavlja opasnost po javno zdravlje.

Podaci IJZCG pokazuju da BCG vakcinu protiv tuberkuloze, koja se inače daje odmah po rođenju, nijesu primila sva novorođenčad u posljednje tri godine, a najmanje njih je imunizovano u 2023.

“Trenutni obuhvat sa BCG vakcinom kod djece rođene 2023. godine iznosi 70 odsto, kod djece rođene 2022. godine iznosi 87 odsto, dok kod djece rođene 2021. godine iznosi 82 odsto”, navode iz IJZCG.

Kada je u pitanju MMR vakcina, podaci IJZCG pokazuju da je prvu dozu primilo 92 odsto osnovaca, a drugu njih 88 odsto.

“Trenutni obuhvat sa prvom dozom MMR vakcine kod djece koja pohađaju srednju školu iznosi 89 odsto, dok je drugu dozu MMR vakcine primilo 78 odsto.  renutni obuhvat sa dvije doze hepatitis B vakcine kod djece rođene 2023. godine iznosi 77 odsto. Trenutni obuhvat sa tri doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa (veliki kašalj) kod djece uzrasta do pet godina iznosi 82 odsto”, ističu iz IJZCG.

Epidemiolozi upozoravaju da Crnoj Gori prijeti epidemija velikog kašlja, te da je do sada registrovano 129 oboljelih, od čega 94 u Podgorici.

“Vakcina protiv velikog kašlja spada u obavezne – imunizacija se sprovodi sa tri doze acelularne vakcine protiv pertusisa koja se aplikuje u vidu kombinovanih vakcina, a započinje od navršena dva mjeseca života, druga doza se daje sa četiri i treća u uzrastu od šest mjeseci (minimalni interval između doza može biti četiri sedmice pa se vakcina može dati i sa dva, tri i četiri mjeseca života). Prva revakcinacija se sprovodi u drugoj godini života, najmanje šest mjeseci nakon kompletno sprovedene imunizacije sa tri doze, a druga revakcinacija se od početka 2023. godine sprovodi prilikom upisa u osnovnu školu”, objašnjavaju iz IJZG.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.