Novogodišnje čarolije i mudrolije
Hristina Janković

Novogodišnje čarolije i mudrolije

Većina gradova u Crnoj Gori u prazničnom je ruhu, okićeni trgovi, sijaju lampice a čini se, javi se poneđe i novogodišnje čudo, ovog puta u “obliku“ političke izjave.

“Lijepe stvari se dešavaju ovih dana u državi, Crna Gora svakim danom je bliža Evropi na svim poljima. Promjene su nastavljene, ovo je momentum za slavlje i radost jer ispravljamo nepravde i omogućujemo dostojanstven život najugroženijim. Iz Kluba poslanika PES-a, izjavio je poslanik Seid Hadžić komentarišući “Program Evropa sad 2”.

Kako znamo u filmovima i bajkama razna čuda su moguća u novogodišnjim praznicima, često sami povjerujemo u neka, ali u boljitak buđzeta Crne Gore, teško!

Lijepe želje su, rekli bi dobre i pozitivne vibracije, no kada govorimo o realnom ekonomskom standardu u našoj nam lijepoj državi ,saglasićete se, da bajke nam, ne mogu tu baš nimalo pomoći.

Sam kreator programa Evropa sad 1 i 2 premijer Milojko Spajić izjavio je nedavno da, nam je potrebno godinu dana fiskalne konsolidacije i sprovođenja raznih mjera da bi se, kako je kazao, osjetili benefiti programa.

Otkud paradigma u izjavama, odnosno činjenicama ili bolje reći “stanju na terenu” u svoj toj priči o boljitku?

Znamo da će se Crna Gora zadužiti u milionskim ciframa, znamo da su poskupljenja osnovnih namirnica desila se više puta, znamo da su cijene goriva takođe više puta doživjele “jump”i kakav nam je to boljitak?

Voljela bih da nam ove dileme i reperkusije objasni, novogodišnji čarobnjak Spajić ili njegov glasnogovornik Hadžić.

Podsjetiću vas, na izjave samo nekih od stručnih lica za oblast ekonomije kao što su kazali iz “Fidelity consulting”, kazavši da “Program Evropa sad 1 je iznosio 137 miliona eura, dok program “Evropa sad 2” je “težak” cirka 850  i 900 miliona eura i to bez podataka o punoj zaposlenosti. Oni su kritično posmatrali na predstavljanje načina finansiranja programa   “Evropa sad 2” kao i na planiranje “krpljenje rupe” koja iznosi 15% godišnjeg BDP-a Crne Gore.

Jedno od ključnih pitanja bilo bi - ko je sastavljao pomenute programe,ko su bili konsultanti i koje su sve relevantne ustanove, bile uključene da bi se donijeli ovako važni strateški programi?

Znamo već ,da je crnogorska privreda bila suočena sa raznim negativnim izazovima (još se nismo oporavili od pandemije COVID), imamo “slabosti” kao posledicu agresije na Ukrajinu i sad je potrebno da povjerujemo u čarobni štapić Milojka!?

Zemlja kao što je Crna Gora, očito jedna od rijetkih đje je politika potisnula ekonomske brojke i standard građana i mi izgleda smo postali narod koji na sve “klima glavom” ili smo umorna nacija bilo crnogorska ili neka druga.

Ostaje jedina mogućnost - počnimo vjerovati u čuda, možda se i ostvare!

Autor: Hristina Janković, Kodex

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.