Jeftin politički trik
Hristina Janković

Jeftin politički trik

“Politika je kao sfinga iz basne, proždire sve one koji ne riješe njene zagonetke”. (Antoine de Rivarol)

Ova mudra izreka bila mi je, lajtmotiv za priču, odnosno bilans jučerašnje sjednice Skupštine Crne Gore.

Svega je bilo tu, napada, demonstriranja sile, vještine manipulacije a najmanje činjenica ili jednostavnih zaključaka, da bi obični gledaoci kraj malih ekrana shvatili, što su se sastali juče u Parlamentu, koje odluke su donijeli i ko je u krivu a ko u pravu.

Sve u svemu, jedan jeftin politički trik, već viđen!

Odluke su lebđele u vazduhu, kao balon od sapunice, nakon sporadičnih i unakrsnih napada i odbrana kako ministra tako i pojedinih poslanika. Jedino izvjesno je, da je budžet izglasan i da eto smo se zadužili ali kako reče ministar za tu oblast, na našu korist!

“Ja lude države”, kazala bi raja iz Sarajeva a mi građani Crne Gore, samo sliježemo ramenima, nama je postalo sve nemoguće, sve nerealno apsolutno normalno.

Meni je dojmljivo, osim standardnog zaluđivanja naroda, koji očito poslanici pojedini vješto to rade u Parlamentu, izjava sadašnjeg predsjednika Crne Gore Milatovića, kako je kazao, ”Vlada trenutno ignoriše potrebu da se uspostavi formalan i civilizovan dijalog o koordinaciji vanjske politike…”

Hm, dubokoumna izjava ali kolika je tačnost pomenute i da li to znači da je spoljna politika - odnos sa Srbijom i Rusijom?

Zanimljivo, nije sadašnji tačno precizirao kao, što inače nije opseg njegovih javnih nastupa  osim konverzacije sa padrom Vučkom, kada servilno pokazuje svoju pripadnost, da kaže đe to “škripi “u diplomatiji!

Žalio se Milatović novinarima da eto, kako je on to “empatično” predstavio, Vlada ga “ne sluša” ,jer on je još prošlog mjeseca,kako je pojasnio, uputio im dopis da pokrenu vanjsko -političke konsultacije!!

Konretno što taj dopis podrazumijeva, koje zemlje kakvu vrstu saradnje, da li je to neki novi diskurs sadašnje politike ili je sve to nešto “posebno”, što Crna Gora još nije viđela, nije nam objasnio sadašnji.

Opet moramo tumačiti, izvlačiti iz konteksta, titlovati izjave, nikako da možemo “dokučiti”, što je zapravo želio reći ovom izjavom.

Na koje zemlje i diplomatsku saradnju, tačno je mislio Milatović, koja bi to on nova ambasadorska predstavništva otvorio - odnosno koja nam fale - trebamo pojašnjenje Milatoviću?

Dok sadašnji nam da, neko pojašnjenje, odnosno objašnjenje, logično bi bilo da se oglasi neko iz Vlade na “prozivke“ Milatovića.

Javnost Crne Gore bi voljela, bila dužna znati, kada je targetirao problem sa diplomatijom, jednom od ključnih stavki svake države, da dobijemo odgovor od pomenute državne ustanove.

Dok budemo čekali odgovor u “boci”, možemo gledati reprizu Skupštine i “sive moždane ćelije” vježbati za još novih čuda, od naše političke eskadrile.

Autor: Hrisitina Janković, Kodex

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.