Svjetski rekorder odbio da ide na Olimpijske igre

Svjetski rekorder odbio da ide na Olimpijske igre

Svjetski rekorder u plivanju Rus Kliment Kolesnikov odbio je da učestvuje na Olimpijskim igrama 2024. godine.

Osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju u plivanju rekao je da neće učestvovati u Parizu zbog uslova za prijem Rusa na takmičenje.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) objavio je u petak prijem ruskih i bjeloruskih sportista na Igre u Parizu pod neutralnom zastavom, uz niz kriterijuma. Rusi i Bjelorusi će nastupati bez zastave, grba, himne, odnosno bilo kakvog obilježja svoje države. U petak je navedeno će MOK zabraniti učešće svim sportistima iz Rusije i Bjelorusije koji su bili na frontu ili na bilo koji način podržavaju rat, dok neće biti dozvoljeno ni da pokazuju zastavu svoje države u Parizu. Osim toga, nijedan od ruskih i bjeloruskih zvaničnika neće moći u Pariz.

Kolesnikov je odlučio da na sve to ne pristane, jer nije saglasan ni sa uslovima koje određuje Međunarodna plivačka federacija (FINA). Inače, Rus drži svjetski rekord na 50 metara leđnim stilom.

„Dobro je što je MOK, u principu, preduzeo ovaj korak i donio odluku o prijemu ruskih sportista. Druga stvar je da uslovi za neutralni status od Svjetske plivačke organizacije ostaju isti. Ako se ne slažete sa njima, nećete dobiti neutralan status od Plivačke organizacije. Ako ne dobiješ neutralan status, nećeš se kvalifikovati na Olimpijske igre. Mogu samo da govorim u svoje ime. Ima momaka koji su spremni da pristanu na ove uslove međunarodnih federacija i poslije toga nastupaju. Ja ću biti srećan zbog njih ako odu na Olimpijske igre. Ne mogu da pristanem na to“, rekao je Kolesnikov.

U ovom trenutku 11 sportista iz pomenute dvije države ispunjava uslove za učešće, njih osam iz Rusije i tri iz Belorusije. Takođe, dopušta se učešće takmičara samo u individualnom sportu, ekipama je zabranjen dolazak. Nedavno se i dio ruske sportske javnosti zalagao za bojkot predstojećih Igara ako njihovi sportisti moraju da nastupe bez ikakvog obilježja, čak i imena države, ali je predsjednik Olimpijskog komiteta Rusije, Stanislav Pozdnjakov, upozorio da bojkot sa sobom donosi bar dva olimpijska ciklusa suspenzije iz svih međunarodnih takmičenja.

Otkako je počeo rat u Ukrajini, u februaru 2022. godine, Rusija i Bjelorusija su bile diskvalifikovane iz sportskih takmičenja. Olimpijske igre u Parizu održaće se od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine.

Izvor Mportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.