Miloš Trivić (Foto: RTCG)

"Redukovati gradivo i motivisati učenike za bolji rezultat"

Rezultati PISA testiranja pokazuju da će djeca koja su funkcionalno nepismena imati poteškoće u daljem školvanju i zaposlenju i da ćemo imati problema u društvu sa onima koji nijesu završili školu ili se nijesu pronašli u nekoj oblasti, ocjenjuje direktor Ispitnog centra Miloš Trivić. On smatra da su nastavnici nedovoljno zainteresovani za to testiranje, a učenici nedovoljno motivisani. Neophodno je, kako kaže, redukovati gradivo i ugledati se na uspješne sisteme i države.

On je objasnio da PISA testiranje mjeri funkcionalnost znanja, kako ga djeca mogu iskoristiti za rješavanje nekih izazova i problema u životu.

„Pokazuje da će djeca koja su funkcionalno nepismena imati poteškoće u daljem školvanju i zaposlenju i da ćemo imati problema u društvu nijesu završili školu ili se nijesu pronašli u nekoj oblasti“, kazao je on.

Ispod nivoa su učenici koji su funkcionalno nepismeni.

„Mi smo pokazali da je iz nauke je njih 55 odsto, iz čitanja 53, iz matematike 60 odsto. Poražavajući je podatak da onih sa najvišim nivoima, da ih iz matematike i čitanja imamo samo jedan odsto, a nula iz nauke“, naglasio je Trivić.

On je dodao da smo ispod prosjeka od 2006. godine.

„Neophodno je redukovati gradivo i ugledati se na uspješne sisteme, uspješne države. Po najavama iz Ministarstva desiće se redukcija gradiva i reforma programa“, kazao je on.

Istakao je da do 2025. godine kada je zakazano novo testiranje neće pokazati bolje rezultate, kakve god reforme primijenili.

„Bitno je da spriječimo da ta kriva pada, ali onda već kasnije, to će dati rezultat“, kazao je on.

Smatra da su nastavnici nedovoljno zainteresovani za PISA testove, dok su učenici nemotivisani, jer većina radi za ocjenu.

“Treba mi da im stvorimo uslove. Mislim da učenici nijesu krivi. Mi nedovoljno radimo da ih motvišemo. Reforma treba da počne od nas, zatim nastavnika, a onda od učenika. Moramo da im objasnimo značaj ovakvog testiranja za Crnu Goru na globalnom nivou”, kazao je on.

Izvor RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.