Prerađena hrana
NEKE NAMIRNICE NE PRIJAJU VAŠOJ KOSI/ -KATALOG

Prerađena hrana "krade" ljepotu: Od ovih namirnica zavisi kvalitet kože, kose i noktiju

Uobičajenu izreku "ti si ono što jedeš" podržavaju mnogi medicinski stručnjaci koji naglašavaju direktnu povezanost između prehrane i stanja kože, kose i noktiju.

Upravo određene vrste hrane mogu uzrokovati probleme s kožom i kosom, a nutricionisti ističu da bi trebalo povesti računa pri konzumaciji nekoliko namirnica.

Bijeli hljeb

Kako starimo, mnogi od nas počinju primjećivati znakove gubitka i stanjivanja kose. Prorjeđivanje kose može biti uzrokovano raznim razlozima, uključujući genetiku, nedostatke u ishrani ili čak vanjske faktore poput friziranja.

Iako se prije svega preporučuje posjeta dermatologu, postoje neke namirnice koje možete izbjegavati u međuvremenu, a za koje se zna da pogoršavaju ovaj problem. Konzumiranje bijelog hljeba s vremena na vrijeme neće uzrokovati trenutni gubitak kose, ali ako vašoj prehrani nedostaju esencijalni nutrijenti poput riboflavina, biotina, folata i vitamina B12 i uglavnom jedete prerađenu hranu, to neće učiniti vašoj kosi nikakvu uslugu.

Kada je u pitanju zdravlje vaše kose, hrana poput bijelog hljeba, tjestenine i riže ima visok glikemijski indeks, što može uzrokovati upalu i dovesti do suvoće i lomljenja.

Čips od krompira

Čips je poznat po visokoj količini soli, a sadrži i znatnu količinu šećera. Kada postoji višak soli i glukoze u tijelu on se umrežava s kolagenom i elastinom, proteinima koji našoj koži daju čvrstinu i elastičnost.

Povišen unos šećera i soli očvršćava proteine ​​kože, čineći vašu kožu slabijom, tanjom i manje hidratiziranom. Zbog toga se mogu formirati i upaljena, crvena koža, natečenost i preuranjene bore.

Slana konzervirana hrana

Konzervirane namirnice s velikim količinama soli takođe treba ostaviti na policama trgovina ako je vaš cilj dati prednost blistavoj i zdravoj koži. Slana hrana dehidrira tijelo, što tjera kožu da proizvodi više ulja kako bi to nadoknadilo. Konzervirana hrana sadrži sastojke koji se nalaze na listi najgorih namirnica za kožu sklonu aknama.

Mliječni proizvodi

Naučna istraživanja pokazuju da hrana "zapravo" utiče na proizvodnju ulja u našoj koži. Mliječni proizvodi posebno uzrokuju masniju kožu. Iako je svakodnevno unos dovoljno vitamina D i kalcijuma od suštinskog značaja za vaše cjelokupno zdravlje, nutricionisti upozoravaju da prekomjerna količina mliječnih proizvoda može uzrokovati još masniji, bez sjaja i začepljeni ten.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.