Pasta za zube mogla bi da zaštiti ljude alergične na kikiriki
PASTA ZA ZUBE KAO OBLIK ORALNE IMUNOTERAPIJE/ -SHUTTERSTOCK

Pasta za zube mogla bi da zaštiti ljude alergične na kikiriki

Nova pasta za zube pokazala se kao djelotvorni tretman za zaštitu odraslih alergičnih na kikiriki, tako što im omogućava da tolerišu sve veće količine proteina kikirikija. Pastu za zube kao tretman za ljude alergične na kikiriki kreirala je Intrommune – biotehnološka kompanija sa sjedištem u Njujorku. Ispitivana pasta za zube, pod oznakom INT301, ispunila je svoje bezbjednosne ciljeve u prvom, nasumičnom ispitivanju.

Pasta za zube pokazala se bezbjednom posle četvoromjesečne studije

Ispitivanje paste trajalo je četiri mjeseca i obuhvatilo je 32 odrasle osobe, starosti od 18 do 55 godina, koje su bile alergične na kikiriki. Učesnici su nasumično raspoređeni u grupe koje su primale ili povećane količine proteina kikirikija u pasti za zube kako bi testirale koliko mogu bezbjedno da tolerišu ili placebo pastu koja nije imala proteine kikirikija. Ni osoba koja je učesnicima davala pastu za zube, ni pacijenti nisu znali koju vrstu tretmana dobijaju, kako bi se eliminisala potencijalna pristrasnost.

– INT301 pasta se pokazala bezbjednom u svim grupama tretmana – istakao je glavni autor studije dr William Berger, alergolog i konsultant kompanije Intrommune.

Novi oblik oralne imunoterapije

Pasta za zube je oblik oralne imunoterapije i izlaže tijelo alergenu u malim, a kasnije sve većim količinama kako bi se izgradila tolerancija u slučaju da je osoba slučajno izložena kikirikiju. Za razliku od nekih drugih oralnih imunoterapija, ova cilja ćelije ne samo ispod jezika, već u mnogim djelovima usta sa najvećim potencijalom za desenzibilizaciju alergije, naglasio je dr Berger.

– Svi učesnici studije tolerisali su najveću dozu. Pored toga, nije bilo umjerenih ili teških neželjenih efekata. Glavna reakcija onih koji su dobili pastu za zube bio je blagi svrab u ustima koji je mogao da se eliminiše antihistaminicima – saopštio je dr Berger i dodao da su regulatori ispitivanja tražili od istražitelja da paze na bilo kakve nuspojave koje bi mogle da se jave na zubima. S tim u vezi dr Berger navodi da pasta za zube ne uzrokuje oštećenje zuba ili usta.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.