Martinović: Tumačenja tužilaštva u vezi sa sky komunikacijama nisu dokaz
Nikola Martinović

Kontrola optužnice protiv predsjednika budvanske opštine i još 20 optuženih za više teških krivičnih djela odložena za 4. decembar, odbrana sumnja u validnost sky materijala

Martinović: Tumačenja tužilaštva u vezi sa sky komunikacijama nisu dokaz

Kontrola optužnice protiv predsjednika Opštine Budva Mila Božovića i još 20 osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije i šverc 4,3 tone kokaina danas je u podgoričkom Višem sudu odložena za 4. decembar.

Sutkinja Vesna Kovačević odložila je ročište kako bi Sekretarijat za IKT i multimedije pri Sudskom savjetu u međuvremenu pokušalo da otvori fajlove Sky komunikacija koje odbrana optuženih uslijed tehničkih problema nije uspjela da pregleda.

Ovaj nalog suda uslijedio je nakon negodovanja odbrane optuženih da im Specijalno tužilaštvo nije obezbjedilo program koji bi im omogućio uvid u "zaključane" foldere sa, kako su naveli, navodnim dokaznim materijalom, a koji im je tužilac Jovan Vukotić, na prethodnom ročištu, obećao.

Jedan od branilaca Mila Božovića, advokat Miroje Jovanović zatražio je da se odbrani I optuženima omogući uvid u sirovi material Sky komunikacija koje je SDT dobilo od stranih partnera.

Advokat Jovanovć je napomenuo je da je ranije od suda tražio da im se omogući program kojim bi imali uvid u kompletan materijal, a koji se, kako je rekao, nalazi u 44.317 datoteka raspoređenih u 1.885 foldera.

"Ne pada mi na pamet da ih sam otvaram, ne zbog toga što sam lijen, nego jer je obaveza suda da nam ih otključane dostavi. Tražim od suda da od Tužilaštva pribavi izvorne podatke jer ne znamo da li je prethodno nešto mijenjano u tom materijalu. U jednom dijelu je došlo do nekog miksa, pa jedan isti malo srbuje, malo komituje. Da li je došlo do greške u softveru", naveo je Jovanović.

On je ustvrdio da je tužilac Vukotić sam identifikovao njegovog branjenika, Mila Božovića, u transkriptima Europola.

"Zar to ne treba da radi nego drugi, primjera radi, Forenzički centar u Danilovgradu. Predlažem da sud odbaci optužbe u odnosu na Božovića jer tvrdnje tužilaštva ne mogu se smatrati dokazom", kazao je Jovanović.

Branilaca službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost Petra Lazovića, advokat Nikola Martinović je naveo da sumnja da je I Tužilaštvo dobilo izvorni material.

"Ne zna se koji je nivo obrade vršen nad materijalom koji je dostavljen sudu I odbrani optuženih. Ovo govorim jer Tužilaštvo kaže da program koji koristi prilikom iščitavanja dostavljenih fajlova nisu samo program koji vrše pretragu već I modifikacije. Ne radi se o komercijalnom već o namjenskom program. Smatram da odbrana ima treću reprodukciju materijala jer nemam potvrdu da sam dobio izvorni material", kazao je Martinović.

On je ukazao I da se u spisima predmeta ne nalaze službene zabilješke kojima je izvršena identifikacija aktera komukacija ostvarenih preko Sky aplikacije.

"To znači da sud treba da radi na način koje je Tužilaštvo predložilo. Neko u transkriptima pod šifrom pomene "moj otac Zoran", tužilaštvo tvrdi da je to Petar Lazović. Nemojte da od ovoga pravimo skandal. Ako će Tužilaštvo da tumači dokaze onda je odbrana suvišna u ovom postupku. Neka onda SDT napiše presudu a sud samo nek je potpiše", kazao je advokat Martinović

Tužilac Vukotić je, nakon izlaganja advokata odbrane koji su tražili i odbacivanje optužnice, rekao da su i sud i branioci dobili izvorni i validni material u ekselu, kakav je tužilaštvo dobilo od Europola.

"Ne možemo vam dati program za čitanje materijala bez saglasnosti inostranih partnera od kojih smo ga dobili", rekao je tužilac Vukotić, pozivajući se na autorsko pravo.

On je pojasnio da program koji SDT koristi služi samo za čitanje, ne i za obradu uz pojašnjenje da bi svaka izmjena bila primijećena - kazao je on.

Vukotić nije sporio da je upravo on identifikovao Mila Božovića u transkriptima pojašnjavajući da je to učinio na osnovu većeg broja činjenica

On je dodao i da je operativni materijal u ovom predmetu dobio u aprilu a nakon što im je u avgustu stigla dokumentacija iz Pariza podignuta je optužnica.

Uslijedila je reakcija advokata Jovanovića.

"Ako ste, kao što kažete, taj materijal dobili 11. aprila, znači da ste 12. aprila sve to uspjeli da pročitate i da već 13. uhapsite Božovića. Nemam komentar", odgovorio mu je Jovanović.

Pored Božovića na optužnici Specijalnog tužilaštva koja je podignuta 15. septembra nalaze se i Mileta Ojdanić, Ljubo Milović, Dejan Knežević, Radoje Zvicer, Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Petar Lazović, Milan Popović, Miloš Mišurović, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Božidar Jabučanin, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčet, Tihomir Adžić, Filip Zindović (koji se ranije prezivao Kljajević), Darko Knežević, Ivan Mijatović i Dražen Milović.

Zeković: Došlo je do najgrublje zloupotrebe procesnih ovlašćenja od strane SDT -a

Advokatica Maja Zeković juče je u podgoričkom Višem sudu ukazala da se ročište za kontrolu optužnice protiv 20 osoba a među kojima je i njen branjenik Petar Lazović odloženo zahvaljujući Specijalnom tužilaštvu koje uprkos činjenici da je stranka u postupku odlučilo da odbrani ne da sve dokaze na kojjima bazira optužnicu.

"Došlo je do najgrublje zloupotrebe procesnih ovlašćenja od strane SDT -a koje za posljedicu imaju ne samo povredu prava na odbranu, a ovo buduci da je tužilac stranka u postupku i samim tim nema pravo da odlučuje da li će ili neće odbrani odobriti sve dokaze na kojima bazira optužnicu", kazala je Zeković.

Ona je ukazala da tužilac do dana zakazivanja ročišta za kontrolu optužnice, zloupotrebom procesnih ovlašćenja kao i prekoračenja ovlašćenja, nije odbrani omogućio softver program neophodan za čitanje sky materijala, što je imalo za posljedicu dalje odugovlačenje postupka, zbog čega sud mora procesno i adekvatno da se odredi.

"Ovo posebno imajući u vidu jasno i nedvosmisleno definisanu odredbu člana 16 stav 2 Zakonika o krivičnom postupku, kojom je propisano da je sud dužan da strankama i braniocima obezbijedi jednake uslove u pogledu pregledanja dokaza I pristupa dokazima I njihovom izvođenju. Ovakve zloupotrebe od strane SDT dalje se reflektuju i na povredu prava na suđenje bez odlaganja, propisane članom 15 ZKP-a kojom je nažalost uzalud okrivljenom garantovano da ima pravo da u najkraćem roku bude izveden pred sud", podsjetila je Zeković.

Ona je kazala da je sud dužan da postupak sprovede bez odugovlačenja I da onemogući svaku zloupotrebu prava koja pripadaju licima koja učestvuju u postupku.

"Nažalost moram da konststujem da tužilac, ili ne čita ZKP-a, ili za slučaj da čita, isti ne primjenjuje", zaključuje Zeković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.