Prvog dana operisano 10 pacijenata
Foto: KCCG

Prvog dana operisano 10 pacijenata

Treća operaciona sala Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), koja je otvorena 27. oktobra 2023. godine, radi od 30. oktobra 2023. ravnomjernim rasporedom operacionog programa u postojećim operacionim salama, saopšteno je juče iz KCCG.

Oni su u odgovorima Pobjedi naveli da je opremljena sa svim potrebnim savremenim medicinskim aparatima i opremom.

- Dakle, ne nedostaje oprema za rad u ovoj sali, a dokaz to je činjenica da je prvi pacijent u njoj operisan neposredno nakon otvaranja, odnosno, 30. oktobra 2023. godine. Toga dana operativni program u ovoj sali je imao preko 10 hirurških intervencija koje su uspješno završene – odgovorili su iz KCCG.

U Klinici za očne bolesti ima 13 oftalmologa od kojih 12 radi oftalmohirurgiju, a iz KCCG kažu da sve tri sale mogu biti aktivne u odnosu na potrebe službe.

- Naše društvo mora da cijeni rezultate rada ove klinike koji su u potpunosti opravdali ulaganje u ovu organizacionu jedinicu KCCG. Zahvaljujući posvećenom radu svih zaposlenih, iako se radi o grani medicine koja spada u jednu od najopterećenijih, mi danas nemamo liste čekanja za oftalmološke operativne zahvate – naveli su iz najveće zdravstvene ustanove.

Ističu da su samo prošle godine uradili preko 4.500 operacija i uveli preko 15 novih hirurških procedura.

- Intenzivnim radom na ovoj klinici tokom jula i avgusta 2023. godine uspjeli su da listu čekanja za operaciju katarakte svedu na manje od mjesec – navode iz KCCG.

Ističu da je prije skoro 10 godina, konkretno 2014. godine, obavljeno ukupno 750 operacija, dok se do kraja ove godine može očekivati i do 5.000 operacija.

- Ovi impozantni podaci su upravo rezultat ulaganja u ovu kliniku a važno je, takođe, istaći da se operacije izvode za pacijente iz cijele Crne Gore kao i da kontinuirano uvode nove veoma složene operativne procedure – kazali su iz KCCG.

Pojašnjavaju da su ranije samo tri do četiri oftalmologa bila edukovana za rad u operacionoj sali, posljednje tri godine je intenzivirana njihova edukacija i sada se od njih 13, 12 bavi i oftalmohirurgijom.

- Ovo je rezultat upravo planskog ulaganja u edukaciju kadra koja je omogućena, kako smo već rekli, posebno posljednje tri godine, za sve ljekare bez obzira na radno iskustvo, što znači ravnopravno i mladim ljekarima i onima koji su sa bogatim radnim iskustvom – zaključili su iz KCCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.