Gorčević: Dijelim optimizam Milatovića, sigurna sam da će ova Vlada zatvoriti sva poglavlja

Gorčević: Dijelim optimizam Milatovića, sigurna sam da će ova Vlada zatvoriti sva poglavlja

Sam proces evropskih integracija podrazumijeva dvosmjernu komunikaciju. Zaista dijelim optimizam predsjednika Jakova Milatovića i sigurna sam da će 44. Vlada i te kako zatvoriti sva poglavlja u toku četvorogodišnjeg mandata - poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona smatra da se u parlamentu prilikom izglasavanja Vlade, predsjednika i potpredsjednika Skupštine pokazao dobar impuls.

- Ova Vlada pokazala je da osim parlamentarne većine i te kako može razgovarati i sa opozicijom - navela je Gorčević.

Ministarka evropskih poslova ukazala je na to da su poglavlja 23 i 24 jedna od glavnih kočnica kada su u pitanju EU integracije.

- Sigurna sam da ćemo do kraja godine odblokirati institucije. Sigurna sam da do kraja novembra možemo govoriti o tome da možemo izabrati sedmog sudiju Ustavnog suda, nakon toga VDT i na kraju članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika - poručila je Gorčević.

Po njenom mišljenju, poglavlja 23 i 24 su suštinski najvažnija.

- Druga poglavlja ne možemo zatvoriti dok ne završimo poglavlja koja se tiču vladavine prava i pravosuđa. Značaj tih poglavlja je značaj za cijelu Crnu Goru, ne samo za evropske integracije - dodala je Gorčević.

Izvještaj Evropske komisije o napretku, biće, kako je istakla, predstavljen 8. novembra.

- Sam izvještaj mislim da neće biti preveliko iznenađenje. Ima određenih poglavlja za koja će biti sporiji ili ograničen napredak. Međutim nazadovanja sigurno neće biti. Sam ton neće biti ohrabrujući - ali mislim da izvještaj dolazi u dobro vrijeme - nakon samog formiranja Vlade. To će biti dobra mapa puta za 44. Vladu - ocijenila je Gorčević.

Ona je podvukla da će 44. Vlada ispuniti očekivanja skoro 80 odsto građanki i građana Crne Gore.

- Zaista ćemo pokušati da sve reforme u četvorogodišnjem mandatu zatvorimo i budemo iduća članica Evropske unije - zaključila je Gorčević.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.