Boljević Monstatu: U moj dom nećete, sve dok ne obezbijedite ustavne i zakonske prerogative zaštite, obrade i distrubucije podataka
Foto: Tv E

Boljević Monstatu: U moj dom nećete, sve dok ne obezbijedite ustavne i zakonske prerogative zaštite, obrade i distrubucije podataka

Sudski vještak za elektroniku, telekomunikacije i vazduhoplovstvo Predrag Boljević uputio je danas Monstatu dopis pod nazivom “Uskraćivanje saglasnosti za prikupljanje i obradu podataka o ličnosti”.

– Koristeći mogućnost i dostupnost sredstava masovnih komunikacija –prije svega javno dostupnu mail adresu Uprave za statistiku Crne Gore, kao Rukovodioca zbirke ličnih podataka, [email protected], te društvenih mreža, medija kako elektronskih tako i štampanih, ovim putem Vas, ja Predrag Zakov Boljević iz Podgorice, pri zdravoj pameti, u dobroj vjeri i dobroj namjeri, na osnovu člana 43 Ustava Crne Gore (“Službeni list CG”, br. 1/07 i 38/13 – Amandmani I-XVI) (u daljem tekstu: Ustav Crne Gore), a u vezi sa članom 24 stav 1 Ustava Crne Gore i članom 13 stav 1 tačka 1 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti („Službeni list CG“, br. 79/08, 70/09, 44/12 i 22/17) OBAVJEŠTAVAM da se protivim i ne dajem saglasnost za prikupljanje i obradu ličnih podataka mojih i uz saglasnost mojih pet punoljetnih članova domaćinstva njihovih, a uz saglasnost supruge i ličnih podataka jednog maloljetnog člana domaćinstva, koje shodno posebnom Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova (“Službeni list CG”, broj 140/22), želite prikupiti, na netransparentan i način podložan zloupotrebama, čuvat u nebezbjednim uslovima, obrađivat u statističke svrhe zastarjelom metodologijom i distribuirat nepoznatim korisnicima – naveo je Boljević.

Dodao je da se shodno navedenom izričito protivi “prikupljanju i obradi mojih i mojih članova domaćinstva ličnih podataka posebne kategorije (nacionalnost i vjera) ukoliko na bilo koji način do njih dođete iz drugih administrativnih kako javnih, tako i crkvenih knjiga”.

“Shodno naprijed navedenom, u skladu sa čl. 28, 40, 41 i 43 Ustava Crne Gore u cilju lične zaštite, nepovredivosti doma i prava na zaštitu podataka o ličnosti neću dozvolit pristup niti pružiti odgovore ja i članovi mog domaćinstva, licima koja budu, po Vašem ovlašćenju, pokušala da uđu u moj dom ili budu od mene i članova mog domaćinstva tražila bilo kakve odgovore na pitanja iz opusa podataka o ličnosti sve dok ne obezbijedite sve ustavne i zakonske prerogative zaštite, čuvanja, obrade i distrubucije prikupljenih podataka”, naveo je Boljević.

Izvor Mportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.